Biztonságos a géllakkozás?

Egy tanulmány szerint az UV körömszárítók bőrrákos kockázatot jelenthetnek

A manikűr- és pedikűrözés olyan öngondoskodási rutin, amelyet a legtöbben a pihenéssel és a fiatalítással azonosítanak, de egy új kutatás szerint jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatói által végzett új tanulmány szerint a gél manikűrözéshez általában használt UV körömszárítók által kibocsátott sugárzás jelentős sejthalált okozhat, károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét, és olyan sejtmutációkat okozhat, amelyek bőrrákhoz vezethetnek.

A kutatók e biztonságosnak hirdetett készülékek tanulmányozása során megállapították, hogy egy 20 perces kezelés az egyik ilyen készülékkel 20-30%-os sejthalált eredményezett. Három egymást követő 20 perces kezelés pedig 65% és 70% közötti mértékű sejthalált eredményezett, és az expozíció mitokondriális és DNS-károsodást is okozott a megmaradt sejtekben.

Maria Zhivagui, PhD, az Alexandrov Laboratórium posztdoktori ösztöndíjasa és a tanulmány első szerzője elmondta, hogy korábban rendszeresen járt zselés manikűrre, de mióta tanulmányozta a hatásaikat, lemondott róla. “Amint megláttam a géllakkszárító készülék által kibocsátott sugárzás sejtpusztító hatását, és azt, hogy az már egyetlen 20 perces kezelés után is mutálja a sejteket, meglepődtem” – mondta az eredményekről szóló sajtóközleményben. “Ezt nagyon riasztónak találtam, és úgy döntöttem, hogy nem használom tovább“.

zselés köröm

Fotó: 123rf.com

Bár ez a tanulmány az egyik első, amely kifejezetten a zselés körömszárítók hatásaival foglalkozik, ez egy a sok közül, amely az UV-sugárzásnak való közvetlen kitettséggel járó veszélyeket mutatja be. Dr. Vladyslava Doktor, bőrgyógyász, a bostoni Skin Center alapítója elmondta a Verywellnek, hogy az eredmények összhangban vannak azzal, amit már eddig is tudtunk az UV-fénynek való kitettség veszélyeiről. “Határozottan van egy bizonyos szintű kockázat, amelyet az ember vállal, amikor szándékosan kiteszi a bőrét közvetlen UVA fénynek, amelyről bebizonyosodott, hogy a bőrrák kialakulásának fő bűnösét jelenti” – mondta.

A körömszalonok általában bizonyos szintű egészségügyi kockázatot jelentenek?

A zselés manikűrözéshez használt körömszárítókon kívül a kutatások azt is kimutatták, hogy a körömszalonok levegőjében káros méreganyagok maradnak, ami arra utal, hogy minden manikűr – akár zselés, akár nem – bizonyos szintű kockázattal járhat.

2022 januárjában a Torontói Egyetem kutatói egy tanulmányt tettek közzé, amely kimutatta, hogy a műkörömtechnikusok nagyobb arányban vannak kitéve egyes veszélyes vegyi anyagoknak, mint az elektronikai hulladékkal foglalkozók. Lupita Montoya, PhD, a boulderi Coloradói Egyetem munkatársa, aki a beltéri levegő minőségét és a légszennyező anyagok egészségügyi hatásait tanulmányozza, elmagyarázta, hogy az illékony szerves vegyületek (VOC) közé tartoznak a számos körömszalon termékben megtalálható vegyi anyagok, például az aceton, az etil-acetát és a formaldehid. Ezek a vegyi anyagok szobahőmérsékleten könnyen gázokká alakulnak. A levegőbe kerülve könnyen terjednek, és az emberek belélegezhetik őket – mondta. Ha nem távolítják el őket aktívan a levegőből, veszélyes szintet érhetnek el, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Ezek a vegyi anyagok köztudottan bőr-, szem- és légúti irritációt, valamint fejfájást, idegrendszeri problémákat, reproduktív komplikációkat és rákot okoznak” – mondta Montoya.

A körömszalonokban az egyének ki vannak téve a technikusok által végzett egyes műveletek során keletkező részecskéknek (aeroszoloknak) is, mint például az akril csiszolása. Montoya szerint az aeroszolok különböznek a gázoktól, mivel nagyobb tömegűek, összetételük nagyon összetett lehet, és számos egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

manikür, köröm, kézfej

Fotó: 123rf.com

Hogyan védekezhetünk manikűrözés közben?

Ha a kockázatok ellenére elhatározzuk, hogy folytatjuk a manikűrös-manikűrös rutinunkat, van néhány óvintézkedés, amelyet megtehetünk, hogy csökkentsük mind az UV-fény, mind a mérgező füstök lehetséges hatásait.

Az én ajánlásom az lenne, hogy mindig védjük a bőrünket” – mondja a doktor. Jó ötlet a kezekre cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó, széles spektrumú fizikai fényvédő krémet kenni, és a lábakra is érdemes kenni, ha gél pedikűröshöz is járunk – javasolta.

Az UV-sugárzás jellemzően a szárító belsejében van, amelynek kis hatósugara az emberi kéz vagy láb kerületére van tervezve – mondta -, így nem valószínű, hogy a test más részeire is hatással van.

Kell használni azt az UV-szárítót gél lakkozás közben?
A gél manikűrhöz UV-fényre van szükség, hogy a lakk megszilárduljon. Egyes körömszalonokban előfordulhat, hogy a hagyományos körömlakkok esetében is használnak UV körömszárítót, de ez szükségtelen.

Montoya szerint ujjatlan kesztyűt is viselhetünk, hogy a bőr minél nagyobb részét fedjük, és választhatunk olyan szolgáltatásokat is, amelyek nem tartalmaznak UV-fénynek való kitettséget.

Ami a levegőben lévő mérgező vegyi anyagokat illeti, szintén van néhány óvintézkedés, amellyel csökkenthetők a kockázatok.

A nagy hatékonyságú maszk viselése megvédheti viselőjét az aeroszoloktól, de a gázok ellen nagyon keveset véd, magyarázta Montoya. A maszkot kifejezetten a gázok eltávolítására kellene tervezni, de a piacon lévő maszkok többsége a részecskék szűrésére szolgál. Beépíthetnének azonban olyan adszorbens anyagokat, mint az aktív szén, amelyet már számos környezetben használtak a VOC-ok kivonására.

Arra, hogy maguk a vállalkozások mit tehetnek, Montoya szerint a jó szellőzés kiváló kiindulási alap, valamint olyan termékek és technikák használata, amelyek eleve nem termelik ezeket a légszennyező anyagokat.

A körömszalonoknak ügyelniük kell a HVAC-rendszerek megfelelő működtetésére és karbantartására, ami azt jelenti, hogy a körömszalon levegőjét gyakran kell cserélni. Az esetleges helyi szellőzésnek, amellyel a technikusok gyakran rendelkeznek, szintén működnie kell.

Ha vannak más módszerek a szennyező anyagok levegőből való eltávolítására, akkor azokat kell használni” – mondta Montoya. Ő maga jelenleg olyan szabályozórendszerek tervezésén dolgozik, amelyek képesek eltávolítani a VOC-okat a levegőből.

Végső soron azt mondta, minél kevesebb időt töltenek a vendégek a körömszalonokban, annál jobb.

Általában véve jó ötlet, ha csökkentjük az olyan helyeken, mint a körömszalonok, eltöltött időt” – mondta Montoya. “Ne időzzünk ott feleslegesen.”

Mit jelent mindez számunkra?

Ha rendszeresen járunk körömszalonba, fontos, hogy tisztában legyünk az UV körömszárítókkal és a mérgező füstökkel kapcsolatos kockázatokkal. Megtehetünk óvintézkedéseket e kockázatok csökkentése érdekében, például széles spektrumú fizikai fényvédő krémet kenhetünk a kezünkre és lábunkra, ujjatlan kesztyűt viselhetünk, maszkot viselhetünk, gondoskodhat arról, hogy a szalonban jó szellőzés legyen, és a lehető legkevesebb időt töltsünk ebben a légtérben.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.