Bor ihlette Brad Pitt új termékcsaládját – De mit mondanak a szakértők?

A közelmúltban nem filmmel, hanem egy új termékcsaláddal rukkolt elő a népszerű színész. Brad Pitt bőrápolókat kínál, amelyek „segítenek, hogy az ember úgy öregedjen, akár egy finom bor”.

Belekóstol a szépségiparba Brad Pitt. A sztár egy új bőrápoló termékcsaláddal állt elő, amely azt ígéri: olyan lesz az öregedésünk, akár egy finom boré.

A Le Domaine termékcsalád a Pitt, illetve a Perrin biobor-termelő família közös vállalkozása. Krémeket és szérumokat árulnak, 80 és 385 dollár közötti áron. Kis palackokban kaphatók, amelyek újrahasznosított üvegből és boroshordók újrahasznosított részeinek felhasználásával készülnek.

A Le Domaine állítja: néhány exkluzív, szabadalmaztatott hatóanyaggal megfejtette az öregedés lelassításának titkát. Az első hatóanyag a GSM10, részben grenache magvak és syrah magvak törkölyéből készül. A márka weboldala szerint ezek az összetevők megállítják a kollagén pusztulást, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és kiegyensúlyozzák a bőrt.

A második, a ProGR3 hatóanyag állítólag csökkenti az öregedés látható jeleit – növényi kivonatokban, szőlődugványokban, kamillában és zöld teában is megtalálható természetes molekulák alkalmazásával. Brad Pitt egyébként éppenséggel tagadja, hogy „szeretné megállítani az órát”.

„Nem akarok menekülni az öregedés elől” – fogalmazott Pitt a Vogue-nak. – “Az idősödés olyasmi, amely elől nem futhatunk el. Szeretném, ha a kultúránk egy kicsit jobban szembesülne ezzel és így is beszélne róla.”

Brad Pitt termékcsaládja - Le Domaine

Fotó: Le Domaine.com

Mit mond a hatóanyagokról a tudomány?

Pitt hatóanyagai újak, ugyanakkor közülük egyes összetevőket – például a syrah magokat – bor ihletett. A bor, különösen a vörös, híres az egészségügyi előnyeiről – s ezek a bőrre is vonatkoznak. A legújabb bizonyítékok azonban ellentmondásosak.

Egy 2019-es kutatás kimutatta, hogy a borfogyasztás fokozhatja az arc öregedésének jeleit, beleértve a szem alatti duzzanatot. Ellenben a vörösborban található növényi vegyület, a rezveratrol segíthet leküzdeni a sejtkárosodást – derült ki egy régebbi, 2010-es áttekintésből. De lássuk részletesen a fent említett összetevőket.

1. GSM10

Bár nem léteznek szakértők által lektorált tanulmányok róla, egy szakértő szerint a szőlőmag-kivonat ígéretes lehet.

„Ismert a szőlőmagról, hogy gazdag polifenolokban, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező molekulák” – mondta el dr. Emily Wood, az austini Westlake Dermatology okleveles bőrgyógyásza.

Egy 2020-as áttekintés kiemelt egy kutatást, mely szerint a szőlőmag-kivonatok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek és olyan előnyökkel járhatnak, amelyek „elegánsan” támogatják az öregedést. Egy régebbi, 2011-es, egereken végzett tanulmány rávilágított, hogy a szőlőmag-kivonat csökkentheti a napsugárzás okozta károkat, ami pedig a korai öregedés egyik fő kiváltó oka.

2. ProGR3

A ProGR3 komponensei mögött is áll némi kutatás. Néhány kisebb tanulmány – egy 2005-ös és egy 2013-as – azt sugallja, hogy a zöld tea kivonat lassíthatja a bőr öregedését. Egy 2010-es kutatás arra jutott, hogy a kamillaolaj használata csökkentheti az atópiás dermatitiszt az egereknél, míg egy 2018-ban javasolt alkalmazás elősegítheti a sebgyógyulást.

Bár egyik kamilla-tanulmány sem említette az öregedést, egy szakértő szerint tulajdonságai azt sugallják, hogy a zöld teához hasonlóan segíthet.

„A zöld tea és a kamilla egyformán kezeli az öregedés jeleit, helyileg használva és lenyelve egyaránt” – mondta dr. Reid Maclellan, a Cortina alapítója és vezérigazgatója, a Harvard Medical School adjunktusa, valamint a Proactive Dermatology Group igazgatója. – “Mindkét tea gazdag antioxidánsban és tartalmaz egy polifenol nevű biológiai vegyületet, amely elpusztítja a szabad gyököket és lassítja az öregedés előrehaladását.”

Brad Pitt a termékcsaládja egyik készítőjével

Fotó: Le Domaine.com

Maclellan szerint a szőlőmagok használatára vonatkozó döntést a rezveratrol mögötti kutatás indokolhatja. 2019-es kutatások azt sugallják, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lassítják az öregedést és védenek az oxidatív károsodásoktól, így például az UV-sugárzástól. De vajon ezek az összetevők együttesen képesek felvenni a harcot az öregedés jelei ellen?

„A kulcskérdés az, hogy ezek a kivonatok valóban átjárják-e az epidermiszt, mivel a polifenolok hidrofilek és a bőr felső rétege magas lipidtartalmú” – magyarázta Wood. – “Gondoljunk csak az olaj és a víz összekeverésének egyszerű konyhai kísérletére. Hasonló elvek érvényesülnek, amikor a gyógyszer bőrbe juttatására gondolunk. A szállítás módja nagyon fontos a hatékony bőrbe hatoláshoz.”

Dr. Viktoryia Kazlouskaya, a New York-i, Brooklyn-i Khrom Dermatology bőrgyógyásza elmondta, megérti az érdeklődést Brad Pitt új termékcsaládja iránt, hiszen annak megjelenése is igen vonzó. Szakemberként azonban ő elsősorban az összetevők mögött rejlő bizonyítékokat nézi. Lennének kérdései, például, biztonságos-e a termék az érzékeny bőrűeknek, vagy mennyiben jobb a jól bevált összetevőkhöz, például a retinoidokhoz képest, amelyek mérsékelik az öregedés jeleit?

„Van néhány szilárd tudomány, amely alátámasztja az elképzelést, miszerint használjunk növényi eredetű polifenolokat az öregedés jeleinek csökkentésére” – mondta el Wood. – “További tanulmányokat kell azonban végezni a helyileg alkalmazott polifenolok hatékonyságáról és arról, vajon ezek a molekulák mely „szállítóeszközök” segítségével hatolnak be hatékonyan az epidermiszbe.”

Ami a bőr öregedésének lassítását illeti, dr. Jeremy Fenton, a New York-i Schweiger Dermatology Group munkatársa egy három lépésből álló folyamatra hívta fel a figyelmet, mellyel segíteni tudunk magunkon.

Ezek a napfényvédőkrém (széles spektrumú, legalább 30-as vagy nagyobb faktorú – ha napon vagyunk, kétóránként újra felkenve), a retinoid vagy retinol (ha a bőrünk tolerálja) és a helyileg használt antioxidáns termékek/szérumok alkalmazása.

Olvasd el ezt is!

Brad Pitt is így evett?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.