Belebetegszünk a tévénézésbe

Növeli a cukorbetegség, a szívproblémák és a korai halálozás kockázatát a napi többórás tévénézés – állapították meg amerikai kutatók.

A Harvard School of Public Health szakemberei által elvégzett nagyszabású vizsgálat eredményeit az amerikai orvostársaság szaklapjának (JAMA) szerdán megjelent számában tették közzé. A tévézés és a betegségek kapcsolatát vizsgáló nyolc korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek kétszázezer ember életmódját ölelték fel 7-10 éves követéses vizsgálatokban.

A napi két óránál több tévénézés 20 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség, 15 százalékkal a végzetes vagy nem végzetes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a napi három óránál több televíziózás a korai halálozás kockázatát növeli 13 százalékkal – mutatták ki a szakemberek.

tv

Az Egyesült Államokban manapság naponta átlag öt órát töltenek tévénézéssel az emberek. Európában a szabadidő 40 százalékát töltik a képernyők előtt, ez átlagosan 3,5-4 órát jelent. Ausztráliában a szabadidő mintegy felét, napi négy órát tévéznek – írták a kutatók.

"Jelentős mértékben csökkentené a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegség és a korai halálozás kockázatát, ha csökkenne a tévézésre fordított idő. Nemcsak a fizikai aktivitás szintjének növelését kell előmozdítani, hanem csökkenteni kell az ülő életmódot, különösen a hosszas tévénézést" – hangoztatta Frank Hu professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Azok az emberek ugyanis, akik a tévéképernyők előtt ülnek, nemcsak kevesebbet mozognak, de nagy valószínűséggel egészségtelen ételeket is fogyasztanak. Az ülő életmód, az egészségtelen ételek és az elhízás kombinációja "tökéletes táptalaja a 2-es típusú cukorbetegségnek és a szívbetegségeknek" – tette hozzá.

Forrás: