Áttörést értek el a kopaszodás megelőzésében

Kidolgoztak egy eljárást, amely a hajhagymában található hajszemölcsök segítségével teszi lehetővé az új szőrszálak növekedését a bőrön.

Amerikai kutatók egereken végzett kísérletekben a hajhagymában található hajszemölcsöket használták, melyek emberi pluripotens őssejtekből származnak, és sikerült elérni a természetes hajnövekedést – olvasható a Sky News hírei közt.

Az eljárás, melynek eredményeiről az International Society for Stem Cell Research konferenciáján számoltak be Los Angelesben, olyan áttörést jelent, mellyel milliók problémáján segíthetnek.

Baldness cure ‘breakthrough’ discovered by scientists https://t.co/qOWqyGgg83

— Sky News (@SkyNews) June 28, 2019

Alexey Terskik, a kaliforniai Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute kutatóintézetének munkatársa szerint elérkeztek oda, hogy egy szilárd, magas szinten ellenőrzött módszert sikerült kidolgozni, amely természetes kinézetű szőrzet növekedését idézi elő emberi őssejtekkel, melyek korlátlan számban állnak rendelkezésre.

Az eredmény kiemelkedőnek számít a sejtalapú hajhullás-terápiák és a regeneratív gyógyászat területén – tette hozzá Terskik.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az eljárást embereken is mielőbb alkalmazni lehessen, az őssejtekhez ugyanis egy egyszerű vérvétellel is hozzá lehet jutni.

A kopaszodásban, mely az ötven év alatti férfiak ötven százalékát érinti,

genetikai és hormonális tényezők is közrejátszanak a Brit Bőrgyógyászok Szövetsége szerint.

Jelenleg a leggyakoribb a gyógyszeres kezelések alkalmazása, amelyek nem mindenkinél válnak be, és hatásuk csak addig tart, ameddig folyamatosan használják őket.

Ezenkívül még szteroidos injekciókat és krémeket szoktak alkalmazni, továbbá a hajbeültetés is elterjedt, bár meglehetősen költséges beavatkozás.

Forrás: Hirado