A migrén és a demencia összefüggései

A Medscape orvosi szakportálon megjelent, egy dán populációkutatás eredményeit összefoglaló cikk szerint a migrén bizonyos típusai jelentősen megnövelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

 

A súlyos, úgynevezett aurával és gyakran kórházi beutalással járó migrénes állapotok esetében úgy tűnik, hogy különösen fontos az orvosoknak odafigyelniük a szellemi hanyatlás megelőzésére a betegeknél. 

Ezek az illatok okoznak fejfájást, migrént

A kutatás során több, mint másfélmillió idősebb dán lakos egészségügyi adatait tekintették át. Eddigi eredményeik szerint, akiknél akár enyhe, akár súlyos migrént megállapítottak meg, később 50 százalékkal magasabb volt a demencia előfordulása, mint azok esetében, akik nem szenvedtek migrénektől. Amikor pedig a kifejezetten aurát is megélő migrénesek körében nézték a demencia előfordulását, az kétszer magasabb volt, mint a migrénben nem szenvedő idősek között. 

Foto:123rf.com

Habár az eredmények meglepőnek tűnhetnek, további alapos vizsgálatok szükségesek a témában a feltárt összefüggések alátámasztása érdekében. Amennyiben valóban bizonyítást nyer a kapcsolat a középkorúak súlyos migrénje és a demencia emelkedett kockázata között, az orvostudomány számára mindez újabb lehetőséget biztosíthat a korai beavatkozásra és megelőzésre.

felejtek.hu

Forrás: felejtek.hu