6+1 tipp a mentális egészség megvédésére – 1.rész

A gyomortól a jó alvásig

Nem feltétlenül kell edzőterembe járnunk ahhoz, hogy pozitív változásokat érjünk el magunkon már az újév elején – íme 7 tipp ahhoz, hogy fizikai és mentális egészségünket is elkezdjük rendbetenni.

Aki újévkor megfogadja, hogy mostantól fittebben és egészségesebben él, gyakran nem tudja, valójában hol kezdje. A lényeg az, hogy realisztikus elvárásokat tűzzünk ki magunk elé, mert ezekkel hamarabb célt érünk és megkíméljük magunkat a kudarcélményektől.

Legyünk tisztában azzal is, hogy ha a dolgok nem mennek minden nap jól, s emiatt nem kell elkeseredni – fejlődést el lehet érni, ha van hosszútávú tervünk. Mentális egészségünk alap feltétele, hogy ne ragaszkodjunk olyasmihez, amit nem tudunk gyorsan elérni – a fokozatosság sokkal célravezetőbb.

Lássuk a tippeket mentális egészségünk elérésére.

1.A gyomor jóléte és a mentális egészség

A kutatók szerint nagymértékben összefügg egymással a kettő. A szerotonin hormon 90 százaléka – mely kulcsfontosságú üzenetvivő az agyban – a gyomorban termelődik. A gyulladás csökkentése az emésztőrendszerben segít a testnek többet termelni ebből a kémiai anyagból – amely a hangulatot, étvágyat és az alvást is befolyásolja, azaz sokat tesz a mentális egészségért.

Fogyasszunk kevesebb feldolgozott ételt, vagy akár iktassuk is ki az étrendünkből. Adjunk egy extra adag gyümölcsöt a napi étrendünkhöz.

2.Szánjunk időt a mozgásra!

Napi 30 perc közepes tempójú mozgás legalább 5 napon át a héten csodákat tesz. Szívünket formában tartja, de a hangulatunkat is feldobja. Egy óra testmozgás már sokat tesz a depresszió csökkentéséért, s növeli a vér áramlását az agyban.

Minél több neurotranszmitterünk van az agyban, annál jobban érezzük magunkat. Ráadásul a mozgás azért is hatékony újévi tipp, mert a mozgás a stresszcsökkentésen át is felel a mentális egészség javításáért.

Tipp: sétáljunk haza és a munkába egy darabon minden nap. Járjuk körül többször a házat vagy az irodát. Használjuk a lépcsőt a lift helyett.

3.Aludjunk eleget!

A megfelelő mennyiségű pihenés nagyon sokat segít, mentális egészségünk és fizikai állóképességünk növeléséhez egyaránt. Az alvás idején testünk regenerálódik, feldolgozza az információkat, amelyeket napközben összegyűjtöttünk – ez hozzájárul az emlékek megszilárdításához.

Éppen ezért az alváshiány ingerlékennyé tesz minket. Azok, akik keveset alszanak, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra, mint akik kellően pihentek. Az alváshiányos ember nem tudja kezelni a hangulatát, még a legalapvetőbb feladatok, igények teljesítése is nehézségnek tűnik.

Tipp: érdemes elalvás előtt 30 perccel már felkészülni agyban a pihenésre, lecsendesíteni magunkat – elektronikus eszközök használata nélkül. 7-9 óra alvással jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy mindennapjaink feltöltőbbek és nyugodtabbak legyenek, hozzájárulva mentális egészségünk javításához.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php