A felnőttek több stresszre számítanak 2023-ban- derül ki a felmérésből

A jó hír az, hogy többen azt is mondják, hogy terveznek tenni ellene – állítja az Amerikai Pszichiátriai Társaság vezetője.

Az Egyesült Államokban több felnőtt számít arra, hogy 2023-ban több stressz éri majd őket, mint tavaly ilyenkor, de azt is mondják, hogy hajlandóbbak lépéseket tenni a stressz leküzdésére – derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság Healthy Minds felmérése több mint 2200 amerikai felnőttet kérdezett meg december 7-én és 8-án. Az eredményeket összehasonlították a csoport 2021 decemberében végzett hasonló felmérésének eredményeivel.

A megkérdezettek mintegy 26%-a számolt be arról, hogy az új évben várhatóan több stresszt fog tapasztalni, szemben az előző évi 20%-kal.

A felnőttek mintegy 37%-a (5-ből majdnem 2) pedig “közepesnek vagy rossznak” minősítette mentális egészségét ebben a hónapban, szemben az egy évvel ezelőtti 31%-kal. A fiatal felnőttek, az alacsony jövedelmű felnőttek és a szülők voltak azok, akik a legnagyobb valószínűséggel közepesnek vagy rossznak minősítették mentális egészségüket.

nő, stressz, szomorú

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor a felmérés szerint több felnőtt mondta, hogy jövőre lépéseket tervez tenni mentális egészségének javítása érdekében, például naplót vezetni vagy terápiára járni.

A tanulság valóban nagyon pozitív üzenet, hogy több amerikai hajlandó beszélni a mentális egészségéről” – mondta az APA elnöke, Dr. Rebecca Brendel.

Mi miatt stresszelnek az emberek?

Az APA felmérése szerint a személyes pénzügyek állnak a legmagasabb helyen a szorongás forrásai között, ezt követi:

  • Bizonytalanság
  • Fizikai egészség
  • Mentális egészség
  • Kapcsolatok a családdal és a barátokkal
  • munkahelyi biztonság


Lindsey McKernan, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt University Medical Center pszichiátria és viselkedéstudományok docense szerint az emberek “kollektív fáradtságot” tapasztalnak a Covid-járvány több mint két éve tartó fennállása után.

A koronavírus, a geopolitikai bizonytalanság és a recessziótól való folyamatos félelem még stresszesebbé tette az embereket – mondta. “Kicsit kimerültebbek vagyunk” – mondta – “és néha, amikor az ember kicsit kimerültebb, akkor fogékonyabbá válik a stressz hatásaira“.

A National Alliance on Mental Illness szerint a stressz gyakori jelei közé tartoznak az alvászavarok, az étvágyváltozás, a hangulatingadozás és a koncentrációs nehézségek. Hosszú távon a stressz súlyosbíthatja a mentális zavarokat, beleértve a depressziót is.

nő, stressz

Fotó: 123rf.com

Hogyan kezeljük a stresszt 2023-ban

A felmérés szerint a megkérdezett felnőttek mintegy 29%-a jelezte, hogy 2023-ban újévi fogadalmat tesz mentális egészségének javításával kapcsolatban, szemben a tavalyi 26%-kal.

Az elhatározások között szerepelt a több testmozgás, a meditáció, a spiritualitás gyakorlása, a közösségi médiától való szüneteltetés és a naplóírás. A terápia felkeresése a harmadik helyen állt az elhatározások listáján, ami kellemes meglepetés volt Julie Cerel okleveles pszichológus, a Kentucky Egyetem öngyilkosság-megelőzési és expozíciós laboratóriumának igazgatója számára.

Az emelkedést annak tulajdonította, hogy a médiában nagyobb figyelem irányul a terápiára.

Elterjedt a hír, hogy létezik kezelés, hogy van segítség, mint például az új 988-as szám, és hogy az embereknek tényleg nem kell egyedül szenvedniük” – mondta.

A terápia mellett az emberek apró lépéseket is tehetnek a mentális egészségük ápolása érdekében, például sportolhatnak, korlátozhatják a közösségi médiát és felújíthatják régi barátságaikat, mondta Brendel. Azt tanácsolta, hogy ne tegyenek “radikális változtatásokat“, amelyek szerinte “megterhelővé” válhatnak.

Minden egyes apró lépés, amit megteszünk, az idő múlásával halmozottan felépülhet” – tette hozzá.

McKernan szerint az emberek egyéb módon is gondoskodhatnak mentális egészségükről, például odafigyelhetnek a stressz jeleire. A közeli családtagokkal vagy más szeretteikkel való kapcsolattartás szintén fontos.

Néhányan korlátozzák az utazást vagy elszigetelődnek, és azon akarnak dolgozni, hogy kapcsolatban maradjanak” – mondta.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.