3 hatékony otthoni kezelés repedezett sarkakra

Fertőzések alakulhatnak ki a mély repedések miatt

Látványra nem szépek, ám talán kevesen tudják, hogy a repedezett sarkak nemcsak esztétikailag előnytelenek – súlyosabb problémát is okozhatnak, ha kezelés nélkül maradnak.

A repedezett sarkakat többnyire esztétikai problémának tartjuk – ám a leggyakrabban nyáron jut eszünkbe, hogy előnytelen megjelenésükkel talán kezdeni kellene valamit. Komolyabb gondot is eredményezhetnek azonban, ha kezelés nélkül hagyjuk őket.

Pedig a repedezett sarkak kezelése nem nagy ördöngősség – kezdetnek elég, ha több figyelmet szentelünk gondozásuknak.

Fotó: 123rf.com

Milyen lehetőségek vannak a hatékony otthoni kezelésre?

1.Sose feledkezzünk meg a repedezett sarkak hidratálásáról. Napi két alkalommal kenjünk be őket megfelelő krémmel – ilyen az Eucerin, a Cetaphil például. Egyes hidratáló termékek tartalmaznak bőrlágyító összetevőket, így például karbamidot, szalicilsavat vagy alfa-hidroxisavat, amelyek segíthetnek az elhalt bőr eltávolításában. Enyhe szúrást vagy irritációt ugyanakkor okozhatnak.

Mindenkinek van, kézen lábon előfordul. mi a teendőnk vele?

2.Szenteljünk kiemelt figyelmet a repedezett sarkaknak, mielőtt aludni térünk. Készítsünk lábvizet és áztassuk a sarkakat benne 10 percen át – a víz lehet sima, de szappanos is. Ügyeljünk arra, hogy irritációt kiváltó szappant ne alkalmazzunk!

Ha végeztünk az áztatással, tapogassuk szárazra a sarkakat – ne essünk neki durván a törölközővel. Majd finoman dörzsöljük át szivaccsal vagy lábradírral, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk.

3.Lábfürdőt követően mindig kenjünk be a repedezett sarkakat sűrűbb, olajalapú krémmel vagy vazelinnel. Ha kész, vegyünk fel egy pár tiszta, kellemes anyagú pamut zoknit az alváshoz – így a pihenés alatt a hidratálás is hatékonyabb lesz.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a repedezett sarkak megfelelő kezelését, mert idővel mélyebb repedések alakulhatnak ki, fokozva a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Amennyiben az otthoni kezelés nem segít, konzultáljunk orvossal a lehetséges megoldásokról.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.