Bőrkeményedés: jó is lehet nekünk?

Egészségesebb a lába annak, aki mezítláb jár?

Mielőtt nekiesnénk leszedni lábunkról a bőrkeményedést – mert nem szép -, érdemes elolvasni az alábbiakat. Ez valójában a természet „lábbelije”.

Gondoltuk volna, hogy a bőrkeményedés előnyös is lehet?

Mielőtt leszednénk habkővel, érdemes vetni egy pillantást egy új tanulmányra, mely azt sugallja: bizonyos értelemben bőrkeményedéses lábbal jobb járni, mint a legkényelmesebb cipőkben.

A kutatók kiderítették, hogy a bőrkeményedés védelmet nyújt a lábnak, anélkül, hogy veszélyeztetnénk tapintási érzékenységét, vagyis a talaj érzékelését. Ez ellentétben áll a kényelmes, kibélelt cipőkkel – amelyek egy vékony réteget kínálnak a védelemhez, de miattuk nem érzékeljük a talajt.

Bár a vastag talpú lábbelik csökkentik a talaj sarkakra gyakorolt hatását, lényegében több erőt juttatnak a térdbe és az ízületekbe.

Természetesen, senki sem javasolná nekünk, hogy felejtsük el a cipőt – különösen, ha valamilyen egészségügyi állapot miatt nem is járhatunk lábbeli nélkül.

A tanulmány társ-szerzője, Daniel Lieberman kifejtette, hogy e kutatás elsőszámú kérdése az, miben különbözik egy modern cipő egy „természetes lábbelitől”, amelyet az emberek évezredek óta magukénak tudhatnak?

Fotó: 123rf

A Harvard Egyetem evolúciós biológusa leszögezte: nem biztat arra senkit, hogy mezítláb járjon, de érdemes kicsit más szemmel nézni a bőrkeményedésre, amely egy teljesen normális dolog és megvannak a maga előnyei.

Ki kell emelni ugyanakkor, hogy a bizonyos betegségekkel küzdő embereknek nem is szabad mezítláb járni, mivel egy sérülés komoly veszélybe sodorhatja őket. Sőt, az sem előnyös, ha hagyják a bőrkeményedést egyre vaskosabbá válni – ilyen a diabétesz például, melyben igen sokan szenvednek manapság – mondta el dr. Jane Andersen, az Amerikai Lábápolási Egészségügyi Szövetség kommunikációs igazgatója.

Az idegkárosodásban szenvedő vagy rossz vérkeringéssel élő embereknek pedig gyakorta meg kell mutatniuk orvosuknak a lábukat, s ha szükséges, a bőrkeményedést le kell vágni.

Fotó: 123rf.com

A bőrkeményedés bizonyos esetben fekélyeket is okozhat.

Az idegkárosodásban szenvedő embereknek azért is van szükségük megfelelő cipő viselésére, mert csökkent érzékelésük miatt olykor nem veszik észre, ha megsértik a talpukat.

Andersen megjegyezte: azt azért érdemes tudni, hogy a múltban az emberek nem járkáltak forró betonon és egyéb modern felületeken.

A Nature szaklapban közzétett tanulmány egyébként mindössze 100, amerikai és kenyai felnőtt bevonásával készült. Mindkét csoportban olyan emberek voltak, akik többet jártak mezítláb, mint amennyit nem, illetve olyanokkal, akik mindig viseltek cipőt.

Ahogyan arra számítani lehetett, a mezítlábas tömegnek vastagabb, nehezebb bőrkeményedés volt a lábán, ám ennek ellenére nem sérült az érzékelésük. Mi több: a vastag talpú cipőt viselők jobban veszélyeztetik ezt az érzékelést modern lábbelijükben.

A kutatók kiemelték: ha az ember érzékelése a talajt illetően tompítva van, az befolyásolhatja az egyensúlyérzéket és a járást. Felmerül a kérdés, vajon az alaposan kipárnázott cipők mennyiben járulnak hozzá az arra hajlamos emberek eséseihez. A kérdés megválaszolásához kontrollált tanulmányokra van szükség.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.