15 tipp a fránya pattanások megelőzésére – 2.rész

A higiénia és a megfelelő kezelés is fontos

A pattanások igen gyakori problémát jelentenek, melyek aztán különféle bőrhibákat is eredményezhetnek. A mitesszerek és a pattanások fajtáinak megelőzésére létezik néhány hatékony módszer. Érdemes megismerkedni velük.

Ki ne szembesült volna már pattanásokkal, mitesszerekkel a bőrén? A kellemetlen és sajnos látványos problémának sokkal ésszerűbb a megelőzése, mint az utólagos kezelgetés, mely nem mindig hoz gyors megoldást.

Cikkünk első részében 7 módszert soroltunk fel a pattanások megelőzésére. Lássuk a többit is.

8.Hormontabletták alkalmazása

Konzultáljunk orvosunkkal arról, szükséges-e ezek szedése a pattanások megelőzése és kezelése céljából. A fogamzásgáltó tabletták például segítenek ebben, azzal, hogy szabályozzák a hormonokat, melyek súlyosbíthatják a pattanásosságot. Ugyanakkor, e tabletták kockázatosak lehetnek, tehát érdemes átgondolni előnyeiket és mellékhatásaikat is, mielőtt döntünk.

Súlyos akne esetén a magas vérnyomást kezelő spironolakton gyógyszer is segíthet, de szintén lehetnek mellékhatásai.

9.Hagyjuk el a pattanást kiváltó ételeket

Még az orvosok sem biztosak abban, milyen kapcsolat van az élelmiszerek és a pattanások között, de egyre több bizonyíték van rá, hogy egyes ételek kiválthatnak pattanásosságot. Bőrgyógyászok szerint a magas glikémiás indexű eledelek növelhetik a pattanások jelentkezésének esélyét vagy súlyosbíthatják az állapotot.

Potenciálisan problémás ételnek tekinthetők a cukros és szénhidrátban gazdag élelmiszerek: sütemények, kekszek, piték, tejtermékek. Ha elhagyunk bizonyos termékeket és állapotunk javul, már meg is lehet a bűnös.

10.A szabadban alkalmazzunk naptejet

A túl sok napsütésnek lehetnek káros hatásai a bőrre. A napégés hozzájárulhat a bőr olajainak túltermelődéséhez, mely szintén ronthatja a pattanásosságot. Ha olajmentes napkrémet alkalmazunk, legalább 15-ös faktorszámút, segíthetünk megelőzni a napégést.

11.Fény- vagy lézer terápia

Bőrgyógyász javasolhat fény- vagy lézer terápiát, amely segít a pattanások megelőzésében és kezelésében.

12.Kerüljük az olajat tartalmazó termékeket

A pattanások megelőzése érdekében érdemes kerülni az olajos kozmetikumokat, mivel ezek eltömíthetik a pórusokat. Jó ötlet lehet az is, ha nem főzünk-sütünk zsírral és a háztartási olajokkal való érintkezést is hanyagoljuk.

13.A túl gyakori hámlasztás árthat

A hámlasztás során eltávolítjuk a bőrről az elhalt hámsejteket. Ugyanakkor, bár egyeseknél javíthat a pattanásosságon, ha túl sokszor alkalmazzuk, súlyosbíthatja a helyzetet. Ha túl nagymértékben távolítunk el olajat a bőrről, az kompenzálásképpen többet kezd termelni – s pattanások alakulnak ki. Nem beszélve arról, hogy a bőr túlérzékennyé válhat a sok hámlasztástól.

14.Csökkentsük a stresszt

A stressz gyakran vált ki gyulladást – ez pedig a pattanásokat még rosszabbá teheti. A stressz mérsékelésére alkalmas a meditáció, a jóga, a testmozgás, a relaxáció. Jót tesz a természetjárás, egy kellemes fürdő, vagy valamilyen hobbi, amit szeretünk.

15.Tartsuk tisztán arcápoló eszközeinket

Igen fontos a pattanások megelőzése érdekében, hogy minden ecsetet, szivacsot, amellyel arcunkat érintjük, tisztán tartsunk. Mossuk meg őket szappannal rendszeresen, ne adjunk esélyt a baktériumok felhalmozódásának, mert ezzel növeljük a pattanásosság valószínűségét. Használat előtt pedig hagyjuk megszáradni az eszközöket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.