15 tipp a fránya pattanások megelőzésére – 1.rész

A higiénia és a megfelelő kezelés is fontos

A pattanások igen gyakori problémát jelentenek, melyek aztán különféle bőrhibákat is eredményezhetnek. A mitesszerek és a pattanások fajtáinak megelőzésére létezik néhány hatékony módszer. Érdemes megismerkedni velük.

Ki ne szembesült volna már pattanásokkal, mitesszerekkel a bőrén? A kellemetlen és sajnos látványos problémának sokkal ésszerűbb a megelőzése, mint az utólagos kezelgetés, mely nem mindig hoz gyors megoldást.

Mi járul hozzá a pattanásokhoz?

Ha a bőr túl sok olajat termel, az eltömíti a pórusokat. Felhalmozódhatnak az elhalt sejtek is, ami ugyanezt váltja ki. Pattanásokat okoz Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű baktérium jelenléte is a pórusokban. A bőr gyulladása ugyancsak pirosságot vált ki.

Megfelelő pontossággal csak orvos tudja megmondani, mi járult hozzá pattanásainkhoz. A kezelések és a megelőzés azonban hasonló, az októl függetlenül.

A pattanások megelőzése a következő módszerekkel lehetséges.

1.Naponta kétszer mossunk arcot

A közhiedelemmel ellentétben ritka, hogy a pattanások piszkos arc eredményei, de nagyon fontos minden nap eltávolítani a szennyeződést bőrünkről. A legjobb a langyos víz és a gyengéd arctisztító. Mosás után olajmentes hidratáló krémet használjunk és a bőr nem szárad ki. Vigyázzunk: az is okozhat szárazságot, ha túl gyakran mossuk az arcunkat – súlyosbíthatja a pattanásokat.

2.A durva súrolást kerüljük

Akad, aki az arcát durvábban dörzsöli, mert a törölközője is ilyen anyagból van. Mindez irritálhatja a bőrünket és gyulladást okozhat, a pattanásokat súlyosbítva. Tiszta kézzel vigyünk fel az arcra gyengéd tisztító terméket és legfeljebb puha ruhával töröljük körbe. Ez segít a pattanások megelőzésében.

arcapolas

3.A hajat tartsuk tisztán

A hajból származó felesleges zsír a bőrbe vándorol és rosszabbá teheti a pattanásosságot. Mossunk hajat rendszeresen, s elkerülhetjük a probléma súlyosbodását – különösen a haj közelében. A hajzselé és az arcpermet kerülése szintén segíthet a pattanások megakadályozásában. Ezek használata ugyanis hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez.

4.A pattanások nyomkodásával nem megyünk sokra

Sokan érzik úgy, hogy ha nyomkodják a bőrüket, előbb megszabadulnak a zavaró pattanásoktól, ám ez sokszor gyulladást és hegesedést eredményez. Az előnytelen kinézet ellen okosabb helyi kezelést alkalmazni – a gyógyító készítmény segít a további pattanások megelőzésében is.

pattanasok

5.Alkalmazzuk a helyi kezelést

A vényre kapható kezelések, így például krémek és szérumok csökkenhetik a pattanások kialakulását, különösen, ha egy-egy bőrterületen jelentkeznek.

Leginkább az orr, az áll, a homlok érintett. Az elérhető kezelések többségében szalicilsavat vagy benzoil-peroxidot tartalmaznak. Nem olyan hatékonyak, mint a vénykötelesek, de enyhe pattanások esetén segítséget jelentenek.

6.Fontoljuk meg retinoidok alkalmazását

Ezek olyan készítmények, melyek A-vitaminból származó gyógyszert tartalmaznak. A bőrgyógyászok a pattanások megelőzésére és kezelésére írják fel ezeket. A kezelések csökkentik a gyulladást és a felesleges elhalt hámsejtektől is megszabadítanak. Nézzünk utána, mely termékek kaphatók vény nélkül és melyeket írhat fel csak a doktor.

7.Beszéljünk orvosunkkal az antibiotikumokról

A helyileg alkalmazott antibiotikumok képesek felvenni a harcot a pattanásokat okozó baktériumok ellen a bőrben. A gyulladásos akne kezelésére az eritromicin és a klindamicin antibiotikumokat ajánlják, melyeket vényre lehet megvenni. Ha egy pattanás gyulladt, azt bárki azonosíthatja. Ilyenkor ugyanis nagyon piros, érzékeny és fájdalmas.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php