Tudatosak a magyar szülők a gyermeknevelésben?

Rendkívül vegyes képet mutat a magyar szülők gyermeknevelési attitűdjeiről egy felmérése. A kutatás eredményei szerint a magyar szülők több mint fele (55%) saját megítélése szerint teljes mértékben, de legalább az idő nagy részében, számos dologban tudatosan neveli gyermekét, míg 39%-uk nem mindig, vagy csak egy-két esetben ennyire következetes.

A megkérdezettek 6%-a ezzel szemben azt válaszolta, hogy teljesen „spontán” szülő, nem tulajdonít különösebb jelentőséget a tudatosságnak a mindennapok során. Arra a kérdésre, hogy a szülők szerint miért fontos a tudatos nevelés, a legtöbben azt válaszolták, hogy a kiszámíthatóbb környezet miatt kiegyensúlyozottabb lehet a gyerek és a szülő is (51%), illetve a minta, amit a szülő mutat, kapaszkodókat ad a gyerekeknek is (36%). A jövő tervezhetőségét csaknem ugyanennyien tartották fontosnak (33%), míg a lelki sérülések elkerülhetőségét minden negyedik szülő jelölte meg motivációs oknak. De vajon hogyan tudjuk leginkább segíteni a gyermekek felnőtté válását, kibontakozását?

Boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet

A fenti kérdésre igyekszik választ adni a Generali a Biztonságért Alapítvány ’The Human Safety Net’ programja. A The Human Safety Net (THSN) a Generali által életre hívott globális közösségi kezdeményezés, amely lehetőséget teremt hátrányos helyzetű emberek számára, hogy átalakíthassák családjuk és közvetlen közösségük életét. A program első televíziós kampányában a legkisebbek kerülnek a fókuszba: legfontosabb üzenete, hogy boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet, és hogy minden gyermeknek jár az esély a megfelelő fejlődésre, a boldog gyermekkorra. A kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekekben rejlő lehetőségeket a szülők ismerhetik leginkább. Hiszen senki sem tudja jobban, mint a szülő, hogy mire van szüksége gyermekének, és természetesen a legjobbat akarja neki, még akkor is, ha nehéz körülmények között neveli őt.

A The Human Safety Net program a szülőket támogatja abban, hogy nagyobb biztonságban érezhessék magukat, tudatosan teremthessék meg gyermekeik egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésének feltételeit.

család

Cél, hogy minden gyermek önmaga lehessen

A The Human Safety Net öt alapítvány támogatásával szeretné megvalósítani céljait a gyermekek élethelyzetének javítása érdekében: az érintettek leginkább a koraszülött babák és a kisgyermekek, egészen 6 éves korig.

  • Az Otthon Segítünk Alapítvány felkészített önkénteseivel kisgyermekes családokat karol fel szülői tapasztalataik megosztásával, baráti támogatással a családok otthonában a mindennapi tevékenységekben, nehézségek, elakadások és bizonytalanságok leküzdésében. A The Human Safety Net program révén támogató szülői csoportok, workshopok valósulnak meg.
  • Az Anyák az Anyákért Alapítvány a The Human Safety Net program támogatásával eseti segítséget igyekszik nyújtani a nehéz helyzetben lévő kisgyermekes családok számára.
  • A PAF Alapítvány és a Melletted a helyem Egyesület támogatásával a The Human Safety Net program célja a hazai koraszülött ellátás fejlesztésének elősegítése. A családközpontú ellátás fejlesztése révén ugyanis a korábban érkezett babák könnyebben legyőzhetik életük első időszakának minden nehézségét, és így esélyt kaphatnak arra, hogy egészséges felnőttekké váljanak.
  • A The Human Safety Net támogatja a BLUM Program azon küldetését, hogy minden gyermek önmaga lehessen, megtalálja helyét a világban, és ehhez a lehető legtöbb erőforrással, képességgel rendelkezzen.

Az őszi időszakban a Blum program kap kiemelt szerepet: kerekasztal-beszélgetés formájában hívja fel a figyelmet azokra a szülőket érintő mindennapos kihívásokra és nehézségekre, amelyek az óvodai létet leginkább jellemzik, és amelyekre a Blum pedagógiai programja válaszokat és megoldásokat kínál. A kerekasztal egyben a Blum-hét programsorozatot is megnyitja, amely az ország 4000 óvodájába juttat el egy mese köré épülő tematikus foglalkozássorozatot. A kisgyermekes családokat fókuszba helyező őszi programsorozatot egy különleges karácsonyi kezdeményezés koronázza majd meg, melynek a Generali dolgozói is – akárcsak az elmúlt évek során – aktív résztvevői lesznek.

Olvasd el ezt is!

Gyermeknevelés: az alku híve a magyar szülő

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.