Stroke a gyerekeknél – sokszor nem veszik észre

Bár nem túl gyakori, stroke a gyermekeket is érintheti, és sajnos ellátásuk sokszor késedelmet szenved, mert félrediagnosztizálják őket – állítja egy közelmúltban végzett tanulmány.

Ijesztő tény, de sajnos az egészen kis gyermekeket is fenyegetheti a stroke. Korábban ritkán diagnosztizálták, az újabb kutatások azonban rávilágítottak, hogy a csecsemő- és gyermekkori stroke előfordulása nem olyan kirívóan ritka. Mivel azonban nem is gyakori, sok esetben az orvosok félrediagnosztizálják a problémát.

Egy új, az ausztráliai Melbourne-ben végzett gyermekgyógyászati tanulmány arra világít rá: előfordul, hogy a gyermek későn kap szakszerű segítséget, mert senki sem számít rá, hogy stroke-ja van.

„A gyermekkori stroke ritka, de létezik” – fogalmaz a tanulmány vezetője, dr. Franz Babl. Az általuk végzett tanulmányban résztvevő, stroke-ot elszenvedett gyerekek egészségi állapota teljesen átlagos volt.

baba123

Mivel a stroke ritka, nem annak előjeleit vizsgálták elsősorban, de fel lehetett fedezni náluk, hogy bizonyos tünetekhez kapcsolódhattak, így például makacs migrénhez, álmatlansághoz. A kutatók szerint rendkívül fontos lenne ezeknek a stroke tüneteknek a pontos azonosítása, a diagnózis helyes meghatározása.

Hiszen kitűnik, hogy a gyermekkori stroke-nál az esetek 50 százalékánál felismerhető néhány kockázati tényező, még mielőtt a baj bekövetkezne.  A gyermekkorban jelentkező stroke nagyobb arányban vérzéses, elenyészőbb esetben érelzáródásos azaz isémiás eredetű, mint felnőtteknél. Az újszülötteknél gyakoribb – ahogy a gyermek növekszik, úgy csökken a stroke kockázata.

A Melbourne-i tanulmányban vizsgált 80, stroke-os esetből 47-nek volt isémiás stroke-ja és 31-nek úgynevezett vérzéses. Az érelzáródásos stroke-ot általában a végtagok gyengesége kíséri, a vérzéses esetében azonban többnyire fejfájás és hányás jelentkezik. Sajnos a tomográfiás vizsgálat sokkal inkább mutatja ki a helyes diagnózist a vérzéses stroke esetében, az isémiásnál az esetek felét ismerik fel azonnal – mutatnak rá a kutatók, akik, ha gyanús az eset, inkább az MRI vizsgálatot javasolnák a biztos diagnózisért.

A stroke tünetei és jelei véleményük szerint hasonló a felnőtteknél és a gyermekeknél, a baj az, hogy az utóbbiaknál sok esetben nem veszik ezt a lehetőséget figyelembe az orvosok, ezért nem kapnak időben képet arról, mi történik az agyban. A gyors felismerés és cselekvés nagyon sokat számít, ha meg akarjuk előzni a halált, az agy- illetve mozgáskárosodást.

babamama6

Tehetünk valamit, hogy ne forduljon elő?

A gyermekek esetében érthetően nem ugyanazok az okok vezetnek a stroke-hoz, mint felnőtteknél. Náluk a szívbetegség illetve az úgynevezett sarlósejtes vérszegénység lehet az ok, de a kiszáradás, valamilyen fejet ért sérülés, feji- és nyaki fertőzés, valamint gyulladásos bélbetegség és az autoimmun rendszer megbetegedés vége is lehet stroke.

Terhesség alatt akkor nő a betegség kockázata, ha fertőződik a magzatvíz, terhességi magas vérnyomás jön létre vagy korai magzatburok repedés. Védeni akkor tudjuk gyermekeinket, ha igyekszünk minél egészségesebben táplálni, ne mulasszuk el a könnyű testmozgást, kerüljük a dohányfüstös környezetet, és kezeltessük a migrént. Amennyiben a gyermeknek fejsérülése van, alaposan vizsgáltassuk ki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.