Pillanatok a baba fejlődésében: átfordulás

Egyes babák meg tudnak fordulni hátukról a hasukra már 3 hónapos korban, de többségüknek szüksége van a nyak és kezek erős izmaira, ezért 5-6 hónapos korban fordulnak át.

A kisbabák egyes mozgásokat fokozatosan tulajdonítanak el, egyik ezek közül az átfordulás. Miután a baba megszerzi a fej megtartásának képességét, és mielőtt megtanulna segítség nélkül ülni (vagy épp abban az időben), a babák többsége megtanul egyik oldalról a másikra gurulni, a hátukról a hasukra fordulni.

Ez az első lépés, hogy egyik helyről a másikra meg tudja változtatni a helyzetét. Sokszor a vágy indokolja ezt egy játék után, vagy hogy hozzád közeledjen.

Hogyan fejlődik ki az átfordulás képessége?

3 hónapos kor körül, amikor a hasán fekszik, a baba fel fogja emelni a vállát és fejét, a kezein megtámaszkodva. Ezek segítik kifejleszteni az izmait, amit majd az átfordulásra fog használni.

Ebben az időszakban meg fog lepni téged, és akár saját magát is, ahogy átfordul a hátáról a hasára, vagy fordítva. Bár a babák többsége előbb a hasáról fordul a hátára, fordítva is teljesen normális.

5 hónapos korban kisbabád fel tudja emelni a fejét, megtartja magát a kezein, meg tudja hajlítani a hátát, hogy felemelje a mellkasát, és akár egyensúlyozik a hasán, rugdalózik a lábával és úszik a kezével.

jph3i80x

Ez az összes mozgás segíteni fog neki tovább erősíteni az izmait úgy, hogy 6 hónapos koráig a gyermek meg fog tanulni átfordulni mindkét oldalra. Egyes babák nem fordulnak át soha, átugranak ezen a szakaszon egyenesen az ülésre vagy a négykézláb járásra, míg mások magukévá teszik ezt a mozgást, mint fő elmozdulási lehetőséget.

Addig, míg a gyermek új képességeket fejleszt ki, és érdekeltnek látszik a mozgásban, hogy felfedezze a körülötte lévő világot, nincs miért aggódnod! Az izmok többségét, amit a babák az átforduláshoz használnak, az egyedül való üléshez és a négykézláb járáshoz is használják.

Ahogy a nyak, hát, kezek és lábak izmai továbbfejlődnek a következő hónapokban, hamarosan a baba képes lesz segítség nélkül felülni. A babák többsége már 6-7 hónapos korban fel tud ülni, de a mászás, később jelentkezik.

A te szereped a baba mozgásfejlődésében

Bátoríthatod a gyermeket játékkal! Ha észreveszed spontán módon átfordulni, mutass neki játékot azon az oldalon, amelyiken általában átfordul, hogy lásd, megpróbálja-e még egyszer!

tnpyz3su

Dicsérd meg az erőfeszítését, és mosolyogj rá! Szüksége lesz bátorításra, mert az új képesség megriaszthatja. Az átfordulás az egyik oldalról a másikra mulattatni fog téged, és csodálkozni fogsz azon, ahogy a babád nőni fog és új dolgokat tanul meg.

3 hónapos kor után rajta kell tartanod a kezed, amikor kicseréled a pelenkáját, és nem szabad figyelem nélkül hagynod az ágyában vagy egyéb magasabb helyeken!

Mikor van ok aggodalomra?

Ha 6 hónapos koráig a baba nem fordul át egyik oldaláról a másikra, és nem tűnik érdekeltnek, hogy így mozogjon, akkor szólj a gyermekorvosnak! A baba különböző ritmusokban fejleszti ki képességeit.

Egyesek hamarabb, mint mások, míg vannak olyanok, akik egyáltalán nem fordulnak át. Ha a gyerek nem tért át az ülésre vagy a mászásra, akkor beszéld meg ezt az orvossal! Tartsd észben, hogy a koraszülött babák ehhez a fejlődési szakaszhoz és egyéb szakaszokhoz később jutnak el, mint a többi gyermek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.