Nem könnyű pelus nélkül

A szobatisztává válás nem könnyű dolog. Nem szabad, hogy csemeténk megalázó helyzetbe kerüljön emiatt (sem)!

A vizelettartást ugyanúgy lépésről lépésre kell megtanulni, mint a járást, a beszédet vagy bármi mást. A zavaroknak lehet biológiai oka, de gyakran előfordul, hogy pszichológiai jellegű gond áll a háttérben.

Az óvodai felvétel alapvető felvétele a szobatisztaság. A legtöbb gyerek számára nem is probléma már három éves korára, hogy napközben odafigyeljen, az éjszakai vizelettartási zavarok azonban sokszor öt éves korig is kitolódhatnak.

Szobatisztasági szempontból is minden gyerek teljesen egyedi módon fejlődik. Azoknál a picinyeknél, akik más szempontból is lassabban fejlődtek, nem érdemes meglepődni, ha a pelenkához  is tartósabban ragaszkodnak. Azoknál a gyermekeknél azonban, akik már egyszer elhagyták a pelust és újra gondjaik akadnak, oda kell figyelni, hogy megtaláljuk az okot. Előfordulhat, hogy szemünk fénye felfázott és hólyaghurutja van, esetleg a külső nemi szervei gyulladtak, bélférgekkel küzd vagy hormonális zavarai vannak, de a kezdődő cukorbetegség első jele is lehet ha visszatér a bepisilés. Ezekben az esetekben az orvosi kezelés szerencsésen megoldja a kellemetlen tüneteket is.7795A gyerekek igen nehezen viselik a változásokat. Egy költözés, válás, kistestvér születése vagy az óvodakezdés olyan mennyiségű energiájukat emészti föl, hogy a vizelettartásra már nem tudnak megfelelő módon odafigyelni. A pszichikai problémák ráadásul könnyen ördögi körré válhatnak, ha a gyermek elkezdi szégyellni magát azért, mert bepisil és a szégyen okozta stressztől újra becsorog. A legfontosabb, hogy érzékeltessük szemünk fényével, hogy nem csinált rosszat, igyekezzünk minél többet beszélgetni vele, hátha rájövünk, mi az ami frusztrálja, hátha így ki tudja beszélni magából a gondjait.

Sokszor hatékony megoldás a játékos hólyagtréning. Játsszuk azt, míg csemeténk a vécén ül, hogy tartsa vissza a pisilést amíg elszámol ötig, később tízig. Máskor kérjük arra, hogy miközben pisil, próbálja néhányszor megszakítani a folyamatot és visszatartani egy picit. Érdemes bevonni az éjszakai ágyneműcserébe szemünk fényét. Semmi esetre sem megalázva, hanem valamilyen érdekes témáról beszélgetve hozzuk helyre a fekhelyét, mert így apránként azt is megtanulja, hogy a tetteinek következményei vannak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.