Krupp – A gyerekes szülők rémálma

A gyermeküket féltő anyáknak a krupp az egyik legrémisztőbb betegség, mivel váratlanul törhet rá szendergő gyermekükre.

A krupp jellemzői

krupp vagyis a gégehurut lényege, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő. Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. Tünetei még, hogy a gyermek elkékül, hörög.

A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Kétfajta fulladástípus van: az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig a krupp, amikor is a belégzés nehezített. Orvosok szerint is a krupp a szülők számára valóban egy igen rémisztő dolog, hiszen gyermekük görcsösen próbál levegő után kapkodni. Enyhébb rohamnál télen a hideg levegő is lenyugtathatja a gyermeket. A súlyosabb tüneteknél mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a gyermek egészsége érdekében.

kruppos_baba

Mi okozza a betegséget? El lehet kerülni?

A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását.

Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés. A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Mit kell tenni, ha megindult a kruppos roham?

Az első ilyen roham alkalmával nagyon fontos, hogy azonnal elvigyük a gyermeket egy orvoshoz. Ezekben a gégehurutos betegségekre szakosodott intézményekben tisztázni tudják, hogy valóban kruppról van-e szó. A kezelések között általában a hideg párásítás szerepel, gyógyszeres kezelés csak az orvos engedélyével adható.

Marsi Anikó és Palik László nagyobbik fia is kruppos, így ők, a rohamok megelőzésének érdekében sokszor elutaznak a téli, hideg időszak elől. A család egyik orvos barátja tanácsolta, hogy hagyjanak ki egy hideg telet, mert az biztosan jót tenne gyermekük egészségi állapotának.

Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphat a gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

 

 

Forrás: