„Közös kincsünk a gyermek”: balesetek

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul a Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv.

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv a „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program keretében, az Egészségügyi Minisztérium megbízásából, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet koordinációjával, az érintett tárcák, kormányzati szervek, civil szervezetek és a fiatalok bevonásával készült.

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul. A program a legsúlyosabb kimenetelű véletlen baleseteket kívánja eredményesebben megelőzni úgy, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki, szociális és pszichés fejlődését ne akadályozza.

Gyermek, kisiskolás balesetek

Esés

A kisiskoláskorúak egyik leggyakoribb balesete. A gyerekek, főként a fiúk feszegetik képességeik határait, gyakran teszik azt, amire társaik bíztatják őket.

seb

Gyalogosközlekedés

A kisiskoláskorúak gyakran már önállóan közlekednek gyalogosként, azonban ebben a korban még nem tudják jól felmérni a sebességet és a távolságot, vagy nem mindig ismerik, vagy tartják be a közlekedési szabályokat.

Kerékpározás

Kisiskolások esetén a közúti kerékpározás még nem javasolt, a fent említett sebesség- és távolság megbecslésük miatt, illetve, mert a kerékpározási készségük ekkor még folyamatosan javul. Minél fiatalabb a gyermek, annál gyakrabban sérül meg kerékpározás közben.

Gépkocsiban

Sok sérülés otthonunkhoz közel, rövid utakon történik, ezért a biztonsági gyerekülés hevederét, vagy a biztonsági övet már az elindulás előtt ajánlatos bekapcsolni.

shutterstock_58188247

Fulladás

Akkor is fontos a fokozott óvatosság, ha a gyerek jól úszik, mert a vízben adódhatnak váratlan helyzetek, amelyekre nincs felkészülve.

Vágás, szúrás

A gyermekek kisiskoláskorukban tanulnak hegyes, éles eszközökkel bánni, azonban gyakorlatlanságukból kifolyólag nem ritkák az ilyen esetekben előforduló balesetek. Kisdedek elől el kell zárni az ilyen eszközöket.

ujj

Égés, forrázás

A gyermek hétköznapi tevékenységekbe való bevonása, valamint a veszélyekről és kivédésükről való beszélgetés megelőző hatású lehet.

Félrenyelés, önakasztás

A kisiskolások néha utánozzák, amit a TV-ben látnak, és nem tudják, még felmérni a valódi hatásokat, következményeket.

Mérgezés

Leggyakrabban a gyermekek otthonában gyógyszerekkel, vegyszerekkel, tisztítószerekkel történik. Nagyon könnyű volna megelőzni a megfelelő tárolással!

Forrás: