Ízületkímélő tippek anyukáknak – 2. rész

Anyukaként folyton arra gondolunk: csak gyermekünk egészséges legyen. Ez természetes aggodalom, hisz mindannyian a legjobbat szeretnénk nekik. De vajon gondolunk-e saját magunkra, miközben mindent megteszünk a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséért, boldogságáért? A kiságyból való kiemelés, a pelenkázás, a négykézláb lovacskázás mind megterhelőek ízületeink számára. Gyakran küzdünk fájdalmakkal, de édesanyaként csak a legritkább esetben panaszkodunk emiatt. Hogyan végezzük helyesen ezeket a mindennapi mozdulatokat, hogy ne fájjon a derekunk, térdünk, csuklónk, ne kopjanak porcaink? Az Ízületőr szakértői ehhez adnak tippeket.

• Várandósság alatt:
 Már a terhesség alatt fokozottan ügyeljünk a testtartásunkra. A helyes gyakorlat elsajátításával csökkenthetjük a szülés után kialakuló hát- és derékfájás kockázatát.
 A 12. héttől érdemes elkezdeni a testmozgást, hogy megőrizzük erőnlétünket. Legbiztonságosabb a kismamatorna, ami a terhesség időszakára, a szülésre és a közvetlen szülés utáni időszakra is felkészíti a kismamát.
 További mozgásformákkal kapcsolatban mindig kérjük ki orvosunk véleményét.

• Baba- és gyermekbútorok kiválasztása, beállítása:
 A pelenkázó asztal legyen megfelelő magasságban, hogy ne kelljen fölötte görnyedni.

Ne hajoljunk mélyen a kiságyba: amíg a baba kora engedi, legyen a fekvő rész magasan. Válasszunk tehát állítható magasságú vagy magasabb kiságyat a baba számára.
 Amennyire a lehetőségek engedik, a folyamatos cipekedés miatt válasszunk kisebb súlyú babahordozót, babakocsit, gyerekülést.
shutterstock_74307787
• Hordozás:
 Többféle méretű hordozókendő létezik, melyet minden esetben a baba életkorához, mozgásfejlettségéhez igazítva válasszunk ki.
 Újszülöttek hordozásakor a minden irányban rugalmas, pamutból kötött hordozókendő ideális választás.
 Fontos, hogy a kendőt mindig megfelelően szorosra, de kényelmesre kössük! A megfelelő szorosság azt jelenti, hogy a testünk olyan szorosan simul a babáéhoz, hogy bármerre is hajolunk, a gyermek szinte nem távolodik el tőlünk.
 Ügyeljünk arra, hogy a háta és a feje is megfelelően legyen megtámasztva. A kendő megkötésekor a baba csípője mellett a gerincére szintén ügyeljünk.
 Figyeljünk a kisbaba lábtartására is, hogy a hordozóeszköz ne csak a baba popsiját támassza meg alulról, hanem teljes hosszában a combjait is – egészen a térdhajlatokig.
 A baba teste mindig felénk forduljon, soha ne legyen nekünk háttal!
 Ha nagyobb a baba, hátunkhoz is köthetjük. Ebben az esetben fontos, hogy a vállunk felett előre kilásson a gyermek, és hagyjunk megfelelő kendőhosszúságot elalvás esetén a baba fejének megtámasztásához.
Túrázáshoz léteznek speciálisan a baba hordozásához kifejlesztett hátizsákok. Ha szeretünk kirándulni, szerezzünk be egy ilyet.
 A helyes hordozási technikát érdemes szakértőtől elsajátítani!
• Emelés:
Tanuljunk meg helyesen emelni: ne a derekunkat terheljük, hanem a lábizmot használjuk, a mozdulatot egyenes háttal végezzük.
 Sose forduljuk meg emelés közben, fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne csavarjuk meg derekunkat.
 A nagyobb gyerekeket tanítsuk meg segíteni: emeléskor kapaszkodjanak testünkbe.
• Hogyan vigyük gyermekünket:
 Ha a kisgyermeket magunkhoz ölelve visszük, nem terheljük a gerincünket.
 Ügyeljünk arra, hogy a gyerekeket soha ne tartsuk csak az egyik csípőnkön.
 Használjuk mindkét kezünket, és tartsuk őket kiegyensúlyozva.
 Az édesanyák igen ügyesen végeznek több dolgot párhuzamosan. Azonban fontos tudni, hogy ha az egyik kezünkben gyermekünket tartjuk, a másikkal pedig például telefonálunk, jelentősen megterheljük mindkét vállunkat és nyakizmunkat, ami nyakfájáshoz vezethet.
shutterstock_46921129
• További tippek:
 Szoptatáskor, cumisüvegből történő etetéskor fontos, hogy üljünk. Érdemes hengerpárnát tenni derekunk mögé és a karunk alá is, hogy csökkentsük a rájuk eső terhelést.
 Amikor babakocsit választunk, ne csak a dizájnra figyeljünk, hisz a legtöbb mutatós darab úgy van megtervezve, hogy ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk őket tolni, előre kell görnyednünk. Tartsuk szem előtt: a legfontosabb szempont, hogy elég magasan legyen számunkra a babakocsi fogantyúja, és könnyedén mozogjanak a kerekek, hogy a lehető legkisebb erőfeszítéssel tudjuk tolni.
 Földön ülve próbáljuk hátunkat megtámasztani: dőljünk a falnak vagy egy bútornak, használjunk párnát.
 A gyakran használt, nehezebb játékokat vagy egyéb tárgyakat ne a földön, hanem derékmagasságban, könnyen elérhető helyen tartsuk.
 Izmaink rugalmasságának megőrzése érdekében sajátítsunk el néhány gerincnyújtó-gyakorlatot, és végezzük őket rendszeresen.
Fogadjuk meg az Ízületőr szakértőinek tanácsait, ügyeljünk ízületeink épségére, egészségünk megőrzése érdekében pedig a szoptatási időszak után használjuk kúraszerűen a patikákban kapható porcépítő készítményeket!
forrás: Ízületőr weboldal 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.