Éhségszabályzós csecsemők

Az édesanyák nyugodtan rábízhatják csecsemőikre a napi étkezések idejének és mennyiségének eldöntését, illetve aggodalom nélkül használhatják az etetés módszerét a nyűgös babák megnyugtatására.

"A babáknak meg van az a veleszületett képességük, hogy szabályozni tudják a táplálkozásukat. Ezért azt tanácsoljuk az édesanyáknak, hogy bízzanak a gyermekeik ösztöneiben" – hangsúlyozta Lynne Daniels, az ausztráliai Brisbane-ben működő Queenslandi Műszaki Egyetem professzora. "Az anyukák adják a tápanyagot, a babák pedig eldöntik, hogy mennyit akarnak enni belőle" – tette hozzá a szakember, aki szerint az elhízás elleni védekezést minél korábban érdemes elkezdeni.

A szülők jelenleg két táborra oszlanak a csecsemők megfelelő étkeztetésének kérdésében. A hagyományos módszer szerint a babákat szigorú időközönként – négy óránként – kell etetni, hogy hamar hozzászokjanak a napi rutinhoz. A másik szemlélet az úgynevezett "igény szerinti" etetés, amikor az édesanyák csak akkor állnak elő az anyatejjel, vagy a tápszerrel, amikor a babák éhesek.

etet2

A kutatók 293 kismamát követtek figyelemmel a gyermekeik megszületését követő első két évben. Mindegyik résztvevőt megkérdezték a nevelési szokásairól és 14 hónaposan megmérték a babák súlyát. "A saját igényeik szerint táplálkozó babáknak nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a testtömegük" – mondta Daniels, elismerve, hogy még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni az eredményekből.

A szakemberek szerint az anyukáknak nem szabadna játékkal, vagy alternatív fogásokkal rávenniük a babákat az evésre. A síró babák etetéssel való csitítása egészen addig jó megoldás, amíg nem jár együtt a gyerekek ösztönös étvágyának felülírásával. "A kényszerítő módszerek alkalmazása arra tanítja a babákat, hogy ne az éhségérzet elnyomása, vagy a jóllakottság érdekben egyenek, hanem más okokból" – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. Az eredményeket az Isztambulban megrendezett European Congress on Obesity (európai kongresszus az elhízásról) résztvevői előtt ismertették a szakemberek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.