Az ikerlányok súlyosabbak

Kétpetéjű ikrek egészségügyi adatainak összevetésekor azt állapították meg svéd kutatók, hogy némileg nagyobb azon lányok testsúlya, akiknek kétpetéjű ikertársa fiú.

Korábbi kutatások szerint a fiú ikertestvérrel bíró nőknél valamivel nagyobb az agresszivitás szintje, gyakoribb a szabályokat átlépő magatartás, és ritkább az evészavar. Az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz Elias Eriksson, a svédországi Göteborgi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával az 1886 és 1958 között született svéd ikrek adatbázisát tekintette át. 1998 és 2003 között a kutatók 17 500 nőről gyűjtöttek adatokat, akiknek volt ikertestvére, akár fiú, akár lány.

A vizsgálati csoportban lévő nők valamivel kevesebb mint felének volt fiú a kétpetéjű ikertestvére. A felmérés során az interjúkat telefonon készítették, a 42 és 103 év közötti nők az egészségüket érintő olyan kérdésekre válaszoltak, mint hogy mennyi a testsúlyuk, magasságuk, koleszterinszintjük, van-e diabéteszük.

ikrek21

Az eredményekből az derült ki, hogy kicsivel nagyobb a testsúlya azoknak a nőknek, akiknek ikertestvére fiú volt, az eltérés háromnegyed kilogramm (54,87 kg azoknál, akiknek ikertestvére fiú ,és 54,12 kg azoknál, akiknek ikertestvére lány volt). Az előző csoportba tartozóknak a koleszterinszintje is némiképp magasabb volt, a cukorbetegség azonban nem jelentkezett náluk gyakrabban.

A magzatok agyi fejlődését befolyásolják a hormonok, amelyeknek a méhen belül ki vannak téve. A kutatók úgy vélik, hogy egy hímnemű magzattal egyazon méhen belül növekedve a lánymagzatot nagyobb mennyiségben érik férfi nemi hormonok, androgének, ám ez a hatás kicsi. Eriksson és munkatársai egy másik magyarázatot is kínálnak az eredményre: lehetséges, hogy a fiú ikertestvérrel együtt való felnevelkedés során érik olyan hatások a lányokat, amelyek ezeket a kis mértékű különbségeket okozhatják.

Forrás: