Az anyatejes táplálás

Az anyatejben benne van minden szeretet, amit egy csöppség a mamájától kaphat. Ezen felül, még egészséges is.

Minden szervezet más és más, így nem léteznek mindenki számára százszázalékosan működő szoptatási aranyszabályok. De vannak olyan logikus, szem előtt tartandó tanácsok, praktikák, amelyek mindenképpen hozzásegítik az anyukákat az eredményes szoptatáshoz.

Ha a tanácsokat az anyuka megfogadja, akkor MINDENT megtesz annak érdekében, hogy újszülöttjét szoptathassa, és ezzel ékesen bizonyítja a gyermeke iránt érzett felelősségét! Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy vannak olyan esetek, helyzetek, amikor bármit is teszünk a sikeres szoptatás érdekében, mégsem elegendő a baba számára az édesanyja teje. Ilyenkor más módon biztosítani tudjuk a picik táplálását, ezért nem jó, sőt kifejezetten rossz, ha az anyuka lelkiismeret furdalást érez vagy elégedetlen önmagával, hiszen Ő mindent megtett az eredményességért!2090Nem irodalmi ritkaság, ha egy anyuka nem tudja az igényeknek megfelelő mértékben szoptatni a babáját! A felesleges idegeskedéssel, önváddal, szorongással pedig csak azt lehet elérni, hogy a lehetőségekhez képest még kevesebb anyatej legyen. Az indokolatlan feszültségét átvetíti az újszülöttre, aki szintén nyugtalanabb lesz, és máris belekerültek abba az ördögi körbe, amelynek egyenes következménye az anyatejjel való táplálás garantált sikertelensége lesz.

Miért ideális az anyatejes táplálás?

Az anyatej összetétele, energiaértéke a leginkább megfelelő az újszülöttek számára. Az anyatejben lévő fehérjetartalom kisebb, a zsírtartalom kissé, a szénhidráttartalom pedig sokkal nagyobb, mint a tehéntejben. Ez biztosítja az anyatejből származó energia bevitel optimális arányát. A benne található fehérjék biológiailag értékesebbek, zsírjaik jobban felszívódnak, és szintén jobb az anyatejből származó kalcium, vas felszívódása is.

A szoptatás a legegyszerűbb táplálási mód, hiszen mindig ?kéznél van?, az anyatejet nem kell melegíteni, és folyamatosan tökéletes hőmérsékletű. A tápszerekkel ellentétben – az anyuka étkezésének megfelelően – változatos ízt biztosít a pici számára. Az anyatej gyakorlatilag steril.

Ezeken felül olyan baktérium- és vírusellenes anyagokat tartalmaz, aminek köszönhetően az anyatejes babák ellenállóbak a fertőzésekkel szemben. Nem tartalmaz idegen fehérjéket, és emiatt ritkábbak a későbbiekben előforduló allergiás kórképek, mint például az ekcéma vagy a tehéntejfehérje-allergia.

A szoptatás pozitív hatása az anya-gyermek kapcsolatra elvitathatatlan tény.

Összefoglalva: az újszülött számára a legmegfelelőbb táplálék az anyatej, és a babák legjobb táplálási módja a szoptatás.

Az ideális szoptatás

?Beállítása? akár 2-3 hétig is eltarthat, ezért ha kezdetben adódnak is nehézségek, azok nem szabad, hogy kedvét vegyék az anyukának. Közvetlenül a születés után a baba mellre helyezésének még inkább csak lelki jelentősége van (kivéve a méhösszehúzódás előnyös kiváltása), de pár óra elteltével az ismételt szoptatásnak már jelentős szerepe van a tejelválasztás megindításában.2091Az első napokban megjelenő úgynevezett előtej (kolosztrum) kifejezetten értékes táplálék a baba számára, hiszen ellenagyag-, fehérje- és zsírtartalma nagyobb a későbbi anyatejéhez képest. A koraszülött babák anyukáinak más összetételű a teje, természetesen a koraszülött eltérő igényeihez igazodva.

Jól kitalálta ezt a ?természet?, éppen ezért egyetlen egészséges anyukának sem kell attól tartania, hogy változatos, könnyű, vegyes étkezések mellett, ha kellő mennyiségű folyadékot iszik, akkor ne lenne megfelelő és kielégítően tápláló a teje. Inkább az anyai szervezet ?rovására?, de az újszülött számára tökéletes tej termelődik!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.