A tejelválasztás serkentése

,,A tejelválasztás fokozásának legjobb módja a szoptatás és a mell kiürítése” – vallja Dr. Kovács Tibor gyermekorvos. A szoptatás alatt olyan hormonális változások indulnak el az anyai szervezetben, amelyeknek végeredménye a tejmirigyek tejelválasztásának serkentése.

Ha a mell nincs kiürítve, akkor – negatív visszacsatoláson keresztül – csökkenhet a tejtermelődés, ezért érdemes a ,,felesleget” lefejni. (Miért termelődjön, ha úgyis van a mellben?) A nap folyamán lefejt anyatejet hűtőszekrényben, megfelelően előkészített edénykében össze lehet gyűjteni, majd anyatejgyűjtő zacskókban le lehet fagyasztani. Ez a későbbiekben az étkezések kiegészítéséhez, főzelékek ,,dúsításához” fél évig felhasználható.

Nagyon fontos, hogy 2,5-3 liter folyadékot igyon meg naponta a szoptatós anyuka. Ha nincs megfelelő folyadékbevitel, akkor csökken az anyatej mennyisége. Igaz, hogy nem mindig kívánnak ennyi folyadékot elfogyasztani, de ha a folyadékok megválasztásánál változatosságra törekszenek, akkor könnyebb lesz naponta ekkora mennyiséget meginni.

Tudni kell, hogy az anyatej mennyisége nem attól lesz több, ha az anyuka tejet iszik. Sőt! Napi 0,5 liter tej fogyasztása felett már az anyatejjel átkerül a babákba annyi tehéntejfehérje, ami már allergizálhatja őket! Az úgynevezett szoptatást serkentő teák sem csodaszerek, használatuk beilleszthető a napi folyadékfogyasztásba, de ügyelni kell, hogy ellenőrzött minőségűek legyenek.

anyatej

Az első napokban jótékony hatással lehet a tejelválasztás serkentésére, ha az anyuka két mellből szoptat egy szoptatás alatt. Ebben az esetben a következő etetést azzal a mellel kell kezdeni, amelyből utoljára evett a baba. Ha már kellő mennyiségű anyatej termelődik, akkor át lehet állni a váltott mellből történő szoptatásra.

Köztudott, hogy a nyugalom, a megfelelő mennyiségű pihenés elősegíti a tejtermelést, de azt is jó tudni, hogy ha az anyuka hason fekve szeret aludni, akkor a szoptatási időszakban érdemes más testhelyzetet felvennie, mert a mell, és ezen belül a tejmirigyek lenyomása, csökkentheti a tejtermelés mennyiségét.

Szerencsés, ha a hazatérést követően az első napokban – a lehetőségekhez képest – minden egyéb terheléstől mentesítve van az anyuka. Ha túl van a szülés utóhatásain, fáradalmain és már beállt a tejtermelődés, kialakult a baba napi ritmusa, akkor a szokványos háztartási feladatokba úgyis be fog kapcsolódni. Az első napokban nyújtott segítségért nem csak hálásak az anyukák, hanem párkapcsolatukat is mélyíti az őket körülvevő törődés.

Sokféle ételről, italról tartják azt, hogy tejelválasztást serkentő hatású, többek között a sörről is! Alkoholtartalmú italok azonban nem szerepelhetnek a szoptatós anyukák itallapján! Szeretnénk megjegyezni azt is, hogy a tökéletes összetételű anyatej képződéséhez mind az állati, mind a növényi eredetű tápanyagok bevitelére szükség van, éppen ezért a szoptatás alatti vegetáriánus étrend nem javasolt.

Forrás: