A sírástól a beszédfejlődésig

A csecsemők sírásának összetettségéből előre következtethetünk arra, hogy ki vannak-e téve a késleltetett beszédfejlődés kockázatának. Német kutatók három csoport két hónapos csecsemő sírását hasonlították össze: 11 ajak- és szájpadhasadékos, 10 szájpadhasadékos, és 50 egészséges gyermeket.

A szakértők elmondták, hogy a csecsemők esetében egy sírási dallam egyetlen emelkedő, majd egy süllyedő ívből áll. Az életkor előrehaladtával a sírás egyre összetettebbé válik. Annak képessége például, hogy akaratlagosan felszabdalják a dallamot rövid szünetekkel, később a szótagolás kialakulásához vezet.

Két hónapos korra az egészséges csecsemők sírása az esetek több mint 50 százalékában összetett dallamot mutat. Azokban a csecsemőkben, akiknek sírása kisebb összetettséget mutat, akár ötször magasabb lehet a késleltetett beszédfejlődés kockázata két évvel később.

beszed_001

Azoknak a babáknak az esetében azonban, akik az esetek legalább 45 százalékában összetett dallamú sírást produkálnak, 89 százalékos valószínűséggel ki lehet zárni a késleltetett beszédfejlődést.

A The Cleft Palate-Craniofacial Journal folyóirat számában megjelent tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy jelentős eltérés mutatkozik az ajak-, illetve szájpadhasadékos csecsemők sírása és az egészséges babák sírása között.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények segíthetnek jobban megérteni a legkorábbi vokális fejlődést, és új lehetőségeket biztosíthatnak az ajak-, és szájpadhasadékos csecsemők nyelvi kimenetelének további javításához.

Forrás: