A picúrral a nagy melegben

A nyári melegben az anyukaként nem csak arra kell fokozottan figyelnünk, hogy a kisbabánkat megvédjük a nap káros sugaraitól, de a kánikula egyéb ártalmas mellékhatásai ellen is védekeznünk kell. A kicsik szervezet a felnőttekénél sokkal érzékenyebb, így a magas hőmérséklet jobban megviseli őket.

Nem könnyű egy pici babával a nagy nyári melegben, hiszen mindenképpen levegőztetni kell, ám a kinti magas hőmérséklet nagyon megviseli érzékeny kis szervezetét. Az anyukának sok dologra kell figyelni: a leégés elkerülése, a folyamatos folyadékpótlás és a kiütések jelentkezésének megelőzése a legfontosabb!

Megfelelő mennyiségű folyadék

Minél kisebb a baba, annál nagyobb szervezetének a relatív folyadéktartalma, ami a melegben sokkal gyorsabban ürül a szervezetéből. Ha a kicsi még anyatejet fogyaszt, akkor nyáron is elegendő azzal táplálni, de fontos odafigyelni, hogy amikor szüksége van rá, akkor kedvére szopizhasson.

Ha már kiegészítő ételeket is fogyaszt, minden evés előtt és után igyon egy kis folyadékot, lehetőleg vizet, hiszen a cukros üdítőitalok nem oltják kellőképpen a szomját. Bárhova megyünk, mindig legyen a közelben víz, és néha kínáljuk meg mi is, ha a játék hevében nem jutna eszébe inni. Óvakodjunk a nagyon hideg folyadéktól, hiszen felhevült testét könnyen megbetegítheti a jéghideg víz.

Előzzük meg a leégést és a napszúrást

Érdemes a babával reggel és este sétálni, hiszen ekkor még nincs olyan nagy meleg. A déli órákban semmiképpen se engedjük a napon játszani, mert pár perc alatt könnyen leéghet az érzékeny bőre. Ha a parkban vagyunk, keressük árnyékos helyet, ahol nem tud lepirulni, ilyenkor nem muszáj naptejet használni, de ha megvan rá az esély, hogy kimegy a napra, akkor jobb, ha bekenegetjük. Egy sapka vagy egy kis kalap megvédi a buksit az erős sugárzástól, ezzel megelőzhetjük a napszúrást.

Ha a pici bőre mégis leég, hideg vízben fürdessük meg, és tegyünk borogatást a lepirult bőrfelületre, majd kenjük be hidratálóval. Ha a leégés olyan fokú, hogy hólyagok jelennek meg, ne bántsuk őket, mert amíg sértetlenek, addig a bőr nincs kitéve fertőzésveszélynek. Ha a napszúrás tüneteit észleljük, vagyis a kicsi émelyeg, hány és lázas, azonnal vigyük orvoshoz!

Hogyan kezeljük a melegkiütést?

Ha a pici a melegben megizzad, apró piros pöttyök jelentkeznek az egész testén, főként a nyaka körül, a hátán és a pelenka környékén. Ezt megelőzhetjük azzal, hogy a picit minél kevesebb ruhába öltöztethetjük: a nyári időben nyugodtan lehet egy szál pelusban vagy akár anélkül, de készüljünk fel, hogy olykor bizony a pici bepisil. Nyugodtan fürdessük meg napközben is többször. Ha megjelennek a kiütések, kenjük be őket hűsítő krémmel, de kerüljük a testápolót és az illóanyagokat tartalmazó krémeket. Fürdés után töröljük a bőrét teljesen szárazra, és szórjunk rá hintőport, ami megelőzi az újbóli irritációt.

Forrás: