TOP 8 gyermeknevelési tipp

Ne bántsuk, ne verjük a gyereket! A felvilágosult gyermeknevelésnek ez az alapja, de hogyan legyünk gyengéd, mégis hatékony fegyelmezők? Manapság egyértelmű, hogy a gyermeket nem verjük, és ütlegekkel térítjük magához hiszti közben. Igen ám, de ez korántsem ilyen egyszerű, hiszen az a gyermek sokszor olyan akaratos és makacs, hogy nehezen lehet bírni vele, és a szülőnél is elszakad a cérna!

Egy 2 évesnek nehéz elmagyarázni, hogy mit miért nem szabad. A család tisztelete igen lényeges, nem kell hagyni, hogy a csemete feje tetejére állítson mindent, a családtagok fején táncoljon, és minden úgy történjen, ahogy ő akarja! Fontos a fegyelem, és hogy a gyermek hallgasson a szülőre, de van néhány tipp, amellyel könnyebben is elérhetjük, hogy az kiabálás, veszekedés nélkül kialakuljon!

1. Hagyjunk fel azzal az elvvel, hogy csak erővel lehet dolgokat elérni! Ne vessük magunkat vitába és ordítozásba egy 2 évessel! Mielőtt kitörnénk, vegyünk egy mély levegőt és maradjunk higgadtak!

2. Ajánljunk a gyermeknek korlátozott lehetőségeket a követelőzés helyett, ha valami rossz fát tett a tűzre: például „Felszeded egyedül a könyveket, vagy kell a segítségem?”

3. Engedjük a gyermeknek, hogy dolgozzon velünk! Nekik erő és önállóság kell, és ahelyett, hogy arra tanítjuk, maradjon távol például a kukától, kérjük meg, hogy segítsen abba belerakni valamit, vagy dobja ki azt a dolgot ő, és zárja le szépen a fedelet!

neveles-001

4. Legyünk konkrétak és határozottak, ne homályosak és passzívak! A fegyelem nem érhető el egyszerűen, ha folyton számon kérünk, és okokat nem mondunk el. Ne azt kérdezzük, hogy „Miért vetted el azt az ollót, miért nem lehet jól viselkedni?”, hanem „Add ide az ollót! Az túlságosan éles, megvághat téged. Adok neked inkább egy műanyagot.”

5. Figyeljünk és jegyezzünk meg, de ne ítéljünk! Vegyük észre a gyermek hibáit és jó cselekedeteit, de ne kategorizáljuk be „jó” vagy „rossz” gyerekként! Ne azt mondjuk neki, „Nagyon jó gyerek vagy!”, hanem például „Megmutattad a barátodnak, hogy lehet a kenyeret eltörni tépés nélkül. Ez nagy segítség volt.”

6. Ha a gyermek küzd az esti lefekvési „rituáléval”, készítsünk róla fotókat, miközben felveszi a pizsamáját, megmossa a fogát, olvas egy könyvet és így tovább! Tegyük a képeket poszterszerűen a falra, és az legyen a „főnök”! Kérdezzük meg tőle minden alkalommal, hogy mi következik a jó éjt poszteren!

7. Szánjunk időt arra, hogy élvezzük a gyermekek társaságát! A szülőnek is az a legjobb, ha nem sajnálja az időt egy kis mókára. Forogjunk a gyerekkel, játszunk vele, nevessünk vele!

8. Tápláljuk magunkat pozitív gondolatokkal! Amikor egy konfliktussal szembesülünk, ne azt mondogassuk magunknak, hogy nem tudjuk kezelni, hanem hogy meg tudjuk oldani!

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.