Migrénes a gyermekem!

Az ember azt hinné, hogy a migrén főként a felnőtteket kínozza, pedig nem: a gyermek is ugyanúgy szenvedhet tőle.

Egy migrénnel küzdő gyermek alaposan feladja a leckét a szülőnek. Nemcsak azért, mert rossz nézni, hogy a csemeténk szenved, de koncentrálni sem tud, előfordulhat, hogy nem megy neki a tanulás és hányinger is gyötörheti.

A felnőttek egy része gyakran küzd migrénnel – a fejfájás ezen makacs formája azonban a gyermeket is kínozhatja. Náluk gyakran rövidebb ideig tart a fájdalom, de járhat vele hányinger és hányás, valamint extra érzékenység: rosszul esik neki a fény, fázik, zavarják a hangok. Olyan eset is van, amikor csak a tüneteket produkálja a gyermek, maga a fejfájás nem jelentkezik. Így hát nem is egyszerű megállapítani, hogy migrénről van-e szó.

A gyermekek életében is nagy gondot okoz a migrén. Ők az iskolában, az órákon nem tudnak megfelelően figyelni, sőt olykor részt venni sem száz százalékosan a panaszaik miatt: ott vannak fizikailag, de képtelenek szellemileg is a topon lenni. A gyermekkori migrén az anyára, apára is plusz terhet ró: a szülő zsonglőrködni kényszerül a saját munkája, tennivalói és aközött, hogy fejfájással küzdő gyermekét egyre sűrűbben az orvoshoz viszi. A gyermek nem tud a migrén miatt tornázni, mert a fizikai aktivitás általában csak rosszabbítja a helyzetet.

fejfajas18

Melyek lehetnek még a migrén tünetei? A dekoncentráltság mellett a gyermek kimerültnek tűnik – annak is érzi magát -, sápadt, szédülhet, a hányás és hányinger mellett hasi fájdalmat is tapasztalhat, esetleg hasmenése van. Jellemző a szomjúság-érzet, az izzadás, látászavar, az arc zsibbadása, viszketése is. A gyermeken duzzanatok jelentkezhetnek és fokozott lehet a vizelet-kiválasztás is.

Amikor a fejfájást nem, csak a tüneteket tapasztaljuk, azt kétoldali migrénnek nevezzük. Hogy melyik gyermek lehet migrénes, azt nehéz persze megjósolni, de akinek a családjában ilyen probléma már volt, az gyanakodhat rá, hogy saját csemetéje is ebben szenved. Fiúknál és lányoknál egyaránt előfordul, megfigyelhető azonban, hogy serdülőkor után inkább lányokra jellemző a migrén.

Van segítség?

Előszöris vigyük orvoshoz a gyermeket, hogy kiderüljön, valóban a migrén tüneteit vesszük-e észre rajta. Adhatóak a gyermeknek a felnőttek által használt gyógyszerek, de erről is érdemes kikérni az orvos véleményét.

Tehetünk azonban a megelőzésért is. Szakértők szerint fizikai aktivitással csökken a migrén kialakulásának esélye: ússzon, tornázzon, biciklizzen, de a gyakori gyaloglás is jó. Nem előnyös a hirtelen aktív mozgás, bemelegítés nélkül ugyanis ugyanoda lyukadhatunk ki: jön a fejfájás. Fontos a sok alvás is, valamint a kiegyensúlyozott étrend. Ahogyan felnőtteknél, gyermekek esetében is fontos a stressz csökkentése. Egy-két hobbi sokat segíthet a figyelem elterelésében, lekötésében.

Mi válthatja ki?

Egyes ételek fokozhatják a migrént. Észrevehető, ha bizonyos étkek után gyakrabban jelentkezik a fejfájás – ezeket lehetőség szerint ne fogyassza a gyermek. Néhány étel, amely eséllyel válthat ki migrént: néhány gyümölcs, avokádó, mogyoró, joghurt, sajt, tartósított hús, sonka, szalonna, akár néhány felvágott is. Vigyázzunk az adalékanyagokkal és ne fogyasszon a gyermek túl sok sót.

Migrént, fejfájást illatok is kiválthatnak, ezért ha azt vesszük észre, hogy bizonyos illatokkal kapcsolatosan jelentkeznek a panaszok, azt távolítsuk el környezetünkből.

A gyermekeknél megvan az esélye, hogy elmúlik a migrén, de később ismét jelentkezhet. Rendszeres gyógyszerszedés helyett válasszunk valamilyen egészségesebb alternatívát a probléma kezelésére – a fent említettek közül.

Forrás: