Miért fikáznak a gyerekek?

A felnőttek valósággal visszahőkölnek, amikor észreveszik, hogy csemetéjük jólesően turkál az orrában, sőt, amit onnan kivesz, el is fogyasztja. Hogyan szoktassuk le róla?

A gyerekek nem érzik, mi az, ami nem illendő ? oda és úgy nyúlkálnak magukon, ahogy akarnak, ameddig a szüleik nem figyelmeztetik őket, hogy nem szabad, vagy nem illik. Ennek ellenére azonban a legtöbb csemete csak iskolás korára szokik le teljesen erről a nem túl gusztusos szokásról, de előfordul, hogy később is rajtakapják egy kis orrtúráson ? ez a cselekvés ugyanis olykor nem teljesen tudatos.

Ahogy egyre nagyobbak lesznek, a gyerekek lassan észreveszik, hogy az orrukba nyúlkálás és az orrváladék ? magyarul takony ? ?elfogyasztása? nem egy elfogadott dolog, sőt, nagyon is arcpirító, ha rajtakapják az embert. Ha máskor nem, egy ilyen alapos leégés után a gyereknek biztosan nem jut többet eszébe a ?fikaevés?.16069No, de mi a teendő addig? Jobb, ha a csemete nem egy megalázó szituációban döbben rá, hogy csúnya dolgot csinál, a hat-hét évesek már igen jól ki tudják gúnyolni azokat a társaikat, ha észreveszik, hogy ő még mindig élvezi a ?bányászást?. Le kell szoktatni tehát róla sokkal előbb a gyermeket!

Amellett, hogy rendkívül gusztustalan és ráadásul látványos, a takony eszegetése komoly egészségügyi gondokat okozhat, hiszen abban telepednek meg a szennyeződések, hogy ne jussanak be a tüdőbe. A bacilusok és a külvilágból bekerülő szennyeződések nem a szájba valók?

De miért csinálják?

Az sem elhanyagolható kérdés, miért kezdik el a gyerekek az orrukat túrni. Nos, a kicsiknek minden új, ami kéznél van, azt használják. Unatkoznak, ezért a szájukba dugdosnak mindent, köztük az ujjukat, és később mást is, amit felfedeznek. A kíváncsiság miatt kezdik túrni az orrukat. De oka lehet az is, hogy így vezetik le a stresszt.106841Érthető lehet ellenben azoknál a gyerekeknél, akik allergiások, vagy sokat betegek és folyik az orruk, ők ugyanis hajlamosak azt gondolni, állandóan tele van az orruk, és ez zavarja őket. Tipikus eset az orrpiszkálásra, amikor a száraz levegő hatására kiszárad az orrnyálkahártya. Ilyen esetben a felnőttek is el akarják tüntetni orrukból az összegyűlt váladékot. A zavaró váladék kialakulását megakadályozhatjuk egyébként, ha teszünk róla, hogy ne legyen száraz a levegő. A párásítás vagy a konyhasóoldat használata segíthet.

A megmentő zsebkendő

Valószínűleg akkor tudatosul igazán a gyermekekben, hogy az orrot kulturáltan is ki lehet tisztítani, amikor megtanulják a zsebkendőt helyesen használni. Tanítsuk meg őket minél előbb, hogyan kell zsebkendőbe orrot fújni. Szerencsére nem jellemző, hogy az orrtúrást felnőttkorig folytatják a gyerekek. Maguktól is leszoknak róla, főleg azért, mert idővel nem tűnik olyan érdekesnek, és a többiek gúnyt űzhetnek belőlük?

Forrás: