Melyik az ügyesebb kezecske?

Amit régen bajnak tartottak és tűzzel-vassal harcoltak ellene, – hogy bal kezes legyen a gyerek – arról ma már tudjuk, hogy semmilyen veszéllyel nem jár a picire nézve.

Tévhit azonban az is, hogy a bal kezeseknek fejlettebb a művészi érzéke. Semmilyen előnnyel vagy hátránnyal nem jár, ha a pici épp a jobb vagy a bal pracliját használja. Annyiról van szó, hogy az idegpályák kereszteződnek, tehát a bal oldali agyfélteke irányítja a test jobb oldalát.

Az emberek többségének az agy bal oldala irányítja a motoros tevékenységeket, vagyis az írás központ itt helyezkedik el, ezért lesz valaki jobb kezes. Ritkán azonban előfordul az agyi központ fordított elhelyezkedése. Ilyenkor értelemszerűen a bal kéz lesz az ügyesebb.

gyermek53

A kisbabák kezdetben mind a két kezüket egyformán használják és fokozatosan alakul ki, hogy melyik lesz a későbbiekben a domináns. Az önfeledt játék során könnyen megfigyelhetjük, hogy a pici melyik lábával rúgja a labdát, melyik kezével nyúl a ceruzáért, melyikkel pakolja be a kockákat a dobozukba. Utóbbi esetben például, a domináns kézzel pakol, és a kevésbé ügyessel tartja a dobozt.

Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy melyik kezét használja szívesebben a gyermek, mert különböző ollóra, bögrére van szüksége a jobb- és a bal kezeseknek! Az is fontos, hogy az asztalnál, ahol rajzol vagy bármilyen motorikus (kézügyesség fejlesztő) tevékenységet végez a gyermek, ott megfelelő irányból világítson az asztali lámpa!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.