Kislány vagy kisfiú?

A szívbeteg nők nagyobb valószínűséggel szülnek lányokat, mint fiúkat – derült ki az iráni Tabriz Egyetem tanulmányból.

A kutatás során 200 szívbetegséggel diagnosztizált terhes nő adatait vizsgálták meg a tudósok. A mamák 60 százaléka szívbillentyű problémával küzdött, a többi nőnek pedig veleszületett rendellenessége vagy egyéb problémája volt. A vizsgált nők összesen 216 babának adtak életet, amelyek közül 75 százalék kislány lett. "Ez az első olyan kutatás, amely a babák neme és az édesanyák szívbetegsége közötti kapcsolatot vizsgálta. Reméljük ez újabb kutatásokhoz vezet majd ezen a területen" – mondta Dr. A. Alizadehasl, a kutatás vezetője.

terhesseg20

"Ez egy nagyon érdekes megfigyelés" – fűzte hozzá Dr. Kathryn Taubert, a World Heart Federation vezető tudományos szakértője. "A férfiak spermájában lévő kromoszómák felelősek a baba neméért, de ez a tanulmány azt sugallja, hogy lehetséges, hogy létezhet valamilyen kapcsolat a nemek kialakulása és az anyák szívének az állapota között, ami befolyásolja az egész folyamatot".

A szakértők szerint ez a felfedezés azért is kiemelkedően fontos, mert szerte a világon egyre növekszik a szívbeteg nők száma. A tanulmányt az idén Dubaiban megrendezett Kardiológiai Világkongresszuson ismertették.

Forrás: