Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt

Gyermekeink egészsége mindannyiunk közös ügye, ezt szem előtt tartva Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja  tovább folytatja a tavalyi évben életre hívott gyermek prevenciós programját az  „ Utazás az egészség birodalmába „ címmel, amelynek legfontosabb üzenete, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

Ezért nap mint nap tennünk kell. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a teljes körű intézményi egészségfejlesztés aktív megvalósítási helyszínévé vált, amely segítséget nyújt a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor a program maradandó élményt nyújtó, vonzó módszerek segítségével évente mintegy 75 ezer tanuló ingyenes részvételét biztosítja, ezzel is esélyt adva, hogy egészséges felnőtté váljanak.

Fotó: 123rf.com

A teljes körű intézményi egészségfejlesztés keretén belül az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése, elsajátítása szerepel a programban.

A tanulók a látványos anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik, valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található meg az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium, az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, méghozzá egyedi látvány és hangelemekkel színesítve. Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóságszemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről. Ugyanakkor szakemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket, az Országos Rendőr-főkapitányság – Balesetmegelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat is. A mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításával is találkoznak a diákok a védőnők segítségével.  Az Egészségfejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Mindenkinek célja, hogy egészséges gyermekeket neveljünk, ezzel is elősegítve, hogy egészséges felnőtt váljék belőlük.

Fontos tudni, hogy ha iskoláskorban nem figyelünk oda, könnyedén és észrevétlenül alakulnak ki a gyermekeknél az egészségtelen szokások, amelyek döntően befolyásolják későbbi egészségi állapotukat. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód  például számos jól ismert felnőttkori egészségprobléma melegágya: meghatározó szerepet játszik többek között a magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi panaszok és a daganatos megbetegedések kialakulásában. Az egészségtelen táplálkozás az iskoláskorú gyermekeknél elhízáshoz vezet, valamint megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a későbbi életkorban. A megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés ezért alapvető fontosságú gyerekkorban, a program ebben is segítséget kíván nyújtani, hiszen az iskoláskor a leghatékonyabb időszak az egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzésére. Az egészségre gyakorolt negatív hatások megelőzése, megfelelő kezelése, mindenkinek fontos – a diákoknak, a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy már fiatal korban figyeljenek oda önmagukra, ezzel is elősegítve, hogy 40 éves korukban ne fenyegesse őket a szívinfarktus, a szélütés és a daganatos betegségek kialakulása.

A Program látogatása végén a diákok megtekinthetik Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központját. A  20 méter hosszú, speciális szűrőkamionban a legújabb szűrési módszerekkel végzik a magyar lakosság átfogó vizsgálatát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index