Egészségvédelmi szűrőprogram – Folytatódik a sikeres összefogás

2014-ben is folytatódik a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 57 szakmai, civil, kormányzati szervezet összefogásával az Európai Uniós irányelvek alapján a magyar társadalomért.

A program első négy évében 725 helyszínen 2 266 337 vizsgálatot és 194 549 látogatót fogadott.

Köztudott, hogy a magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. A magyar lakosság létszáma 10 millió alá csökkent, ugyanakkor az Európai Unióban hazánk élen jár több népegészségügyet érintő megbetegedésben is.

A magyar társadalomért életre hívott program segít abban, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását, és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában.

A szűrőprogram elmúlt éveiben a megkérdezettek 22%-nál fordult már elő a családjában szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 13%-ának famíliájában következett be, ugyanakkor daganatos megbetegedés 37 %-ot, az anyagcsere betegség pedig 33 %-ot érintett. A mért eredmények kiválóan jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségügyi értékek javítása érdekében.

szuroprogram1

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, így 2013-ban is közel 200 helyszínen a magyar lakosság rendelkezésére áll, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozásával továbbra is sokat tehetnek a hazai lakosság egészségmegőrzéséért.

A nemzetközileg is figyelemre méltó programot, a szűrőkamiont már külföldi cégek is meg akarták vásárolni, azonban erről szó sem lehet – hangsúlyozta az évindító sajtótájékoztatón prof. dr. Kiss István, a szakmai bizottság elnöke.

Inkább a hazai buszos szűrőprogramok összehangolására, újabb szűrőmunkát végző járművekre lenne szükség, amelyekre a nemzeti egészségvédelmi szűrőprogram keretében is lenne lehetőség.

Dankovics Gergely programigazgató szakmai díjak átadása alkalmából megerősítette: Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának sikere a szakmai és önkéntes támogatók összehangolt munkájával lehet sikeres, immár az ötödik éve. A szűrőprogram részleteiről naprakész tájékoztatást nyújt: www.egeszsegprogram.eu

Forrás: