Az év közepén érdemes felülvizsgálni a családi költségvetést

Ha év elején elkészítettük a családi költségvetést, a félév végén ideje számvetést készíteni, felülvizsgálni a korábbi terveket. Vegyük számba, milyen nagyobb kiadások várnak még ránk az idén: akarunk-e például utazásra költeni, hány gyereket kell beiskolázni, de a karácsony sincs olyan messze, mint gondolnánk. A nagyobb kiadásokra tegyünk félre havonta egy meghatározott összeget, így nem fog gondot okozni, ha elérkezik az adott esemény.

Ha év elején elkészítettük a családi költségvetést, az eddigi hat hónap tapasztalataival a hátunk mögött érdemes leülni, és felülvizsgálni a korábbi terveket. Hiszen nehéz előre pontosan megbecsülni, mi mindenre lesz szükség egy adott évben, de az eddigi tapasztalatok birtokában már könnyebben újrakalkuláljuk a számításainkat. Ha korábban félretettünk, lekötöttünk pénzt, most annak hozamával is tudunk tervezni.

Először nézzük át, mennyit költöttünk eddig egy hónapban rezsire, ez alapján meg tudjuk becsülni, mennyit kell a következő fél évben kiadnunk a számlák fizetésére. Vegyük számba azt is, mennyi váratlan kiadásunk volt, vagy mennyit tudtunk megspórolni a bevételeinkből.

Gondoljuk át, milyen nagy kiadásokra számíthatunk biztosan az év hátralévő részében. Ha tervezünk egy hosszabb utazást, az biztos, hogy egy 4-5 tagú család számára több tízezer forintos szállásköltséggel jár belföldön, erre jön rá az étkezés, az útiköltség, és a helyben igénybevett szolgáltatások kifizetése. Ha külföldre megyünk, akkor legalább százezer forintos szállásköltséggel kell kalkulálnunk.

penztarca

Ha ősszel bölcsödébe, óvodába vagy iskolába megy egy vagy több gyerek, arra is érdemes előre elkülöníteni egy összeget, mert a kötelezően beszerzendő ruhák, ovis zsákok, tankönyvek, iskolatáskák és egyéb felszerelések is több tízezer forintos tételt jelentenek.

Mivel még bőven van idő, érdemes időben elkezdeni körülnézni, honnét lehet olcsóbban beszerezni a szükséges felszereléseket. Egyes boltok egész nyáron kedvezményeket nyújtanak, mások viszont augusztusban tartanak nagyobb akciókat.

Most még a karácsony nagyon messzinek tűnik, de gyorsan eljön az ajándékvásárlás ideje. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, azonban ha időben elkezdünk az ajándékokon gondolkodni, van időnk azt akkor beszerezni, amikor épp olcsóbb. Nézelődhetünk az interneten, a boltokban járva, és ha látunk egy kedvező ajánlatot, amelyiknek valamelyik rokonunk örülne, érdemes kihasználni a lehetőséget. Így egyrészt több ezer forintot spórolhatunk, másrészt valóban megtalálhatjuk azokat az ajándékokat, amiknek örülni fognak szeretteink.

Legyünk mindig tudatosak a pénzköltésben, előre tervezzük meg, mit érdemes vagy szükséges készpénzért megvásárolni, mikor tudjuk a bankkártyánkat, esetleg a hitelkártyánkat használni. Utóbbinál figyeljünk a hitelkeretünkre, valamint a visszafizetés határidejére, nehogy a kamatok miatt később sokkal többet kelljen fizetnünk.

„Ha az év első felében nyomon követtük pénzügyeinket és tudatosan hoztuk meg a döntéseinket, érdemes ezt a gyakorlatot az év második felében is folytatni. Tervezzen együtt a család, beszéljük meg gyermekeinkkel, milyen programokra vágynak még az év hátralévő részében, vagy milyen felszerelést láttak osztálytársaiknál, amit ők is szívesen beszereznének a következő tanévre. Ez arra is kiváló alkalom, hogy gyermekünket a tudatos tervezésre megtanítsuk, hiszen ez az okos pénzügyi döntések alapja” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Forrás: