Hány fok az ideális a lakásban?

Mindenkinek mások az igényei, így abban általában nincs egyetértés, hogy hány fok legyen a lakásban, hiszen van, aki fázós, más pedig a meleget nem bírja. De abban, hogy hány fok az egészséges, a szakemberek között igenis van megegyezés.

Rendkívül összetett kérdés, hogy hány fokra állítsuk a fűtést a lakásban, hiszen a spórolás csak a jéghegy csúcsa: emellett érdemes a benne lakók egészségét is figyelembe venni; arról nem is beszélve, hogy ha túlságosan letekerjük a termosztátot, azzal a háznak is árthatunk a párásodás miatt. Sok vita forrása a fűtés, hiszen van, aki fázós, és már 21 fokban is vacog, mások pedig kiválóan érzik magukat 18 fokos szobában is. De vajon mi az a tartomány, ahol már az egészségünk a tét? Ennek jártunk utána.

Foto:pixabay.com

Ne csináljunk szaunát a lakásból

Sokak számára a 25-26 Celsius fok az ideális hőmérséklet télen a lakásban, hiszen kellemes meleg, nem kell nagyon beöltözni, és a megfázás veszélye sem leselkedik a lakókra. Az egészségünk szempontjából ez a hőfok azonban már túlságosan sok, hiszen a túlságosan felfűtött helyiségekben rosszabbodhatnak a meglévő légúti betegségek tünetei, és a száraz levegő miatt könnyebben kapunk el fertőzéseket. Emellett a túlságosan nagy melegben az alvásunk sem az igazi, hiszen a túlzásba vitt fűtés megzavarja a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát, és hiába aludtunk éjjel eleget, összetörten, fáradtan ébredünk. A tartós kialvatlanság pedig olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a depresszió. 

hideg, fűtés

Fotó: 123rf.com

Valójában nem spórolunk, ha hideg van

Vannak, akik jóval a minimum alá tekerik a fűtést, 14-16 fokos hőmérsékletet tartanak a lakásban, ám ez hosszú távon nem kifizetődő, hiszen ebben a hőfokban nagyobb az esély a megfázásra, és ha kiesünk a munkából, mert ágynak dönt bennünket egy betegség, akkor valójában semennyit nem spóroltunk. Mindezen túl a mentális egészségre is kihat, ha tartósan hideg van a lakásban. Ha túlságosan letekerjük a fűtést, hamar megjelenhet a penész is a sarkokban, bútorok mögött, a falakon, és ez légzőszervi megbetegedéseket, allergiás tüneteket okozhat, hosszú távon pedig a tüdőnket is károsíthatja.

Mennyi az ideális?

Szakértők szerint télen az a legjobb, ha a lakásban 18-23 Celsius fok közötti hőmérsékletet tartunk. Ha ezen értékek között tartjuk a lakás hőmérsékletét, sem a szervezetünknek, sem a falaknak nem ártunk vele. Nem mindegy, hogy mit csinálunk napközben, hiszen például takarítás, tornázás közben elegendő a 18 fok is, de ha lefekszünk filmet nézni a kanapéra, már jobban esik a 21-23 fok. Az sem mindegy, melyik helyiségről van szó, hiszen a fürdőszobát például zuhanyzás alatt érdemes melegen tartani, de a konyhában nem ajánlott sütés-főzés közben feltekerni a termosztátot. A hálószobában éjszakára érdemes letekerni a fűtést 18-20 Celsius fokra, hiszen így a legpihentetőbb az alvás.

Forrás: ripost.hu

Tűzifa kisokos a fűtésszezonra- Melyik ég jobban, melyik ad több meleget?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.