A gyerek koleszterinjét is mérni kell

A National Lipid Association új egészségügyi irányelvei szerint gyermekeknél már 9 és 11 éves kor között el kell kezdeni a magas koleszterinszint szűrését.

Sőt, egyes szakértők szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek családjában előfordult fiatalkori szívbetegség vagy magas koleszterinszint, már 2 éves korban el kell kezdeni a szűrést, egy egyszerű vérteszt segítségével.

"Fontos, hogy az emberek tudják, mekkora a családi halmozottság a magas koleszterinszint tekintetében – nyilatkozta Dr. Patrick M. Moriarty, a Kansas Egyetem Egészségügyi Központjának orvos professzora – Ezen tudás birtokában már korai stádiumban felfedezhetők a különböző szív- és érrendszeri betegségek, amelyeket az étkezési és életmódbeli szokások megváltoztatásával könnyen kezelhetünk. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen a koleszterin lerakódások az érfalon az idő múlásával csak szaporodnak."

40zgkey21

A mostani irányelvek elsősorban a családi hiperkoleszterolémia (más néven öröklött magas koleszterinszint) szűrésére, diagnosztizálására és kezelésére vonatkoznak. A betegség magas LDL koleszterinszinttel jár együtt, ami idővel elzárhatja az artériákat. A felmérések szerint ez a betegség közel 600 000 amerikait érint jelenleg.

"Sajnos ezeknek az eseteknek csak mintegy 20 százalékát sikerül diagnosztizálni és közülük is csak kevesebb, mint ötven százalék részesül megfelelő kezelésben" – nyilatkozta Dr. Moriarty.

A szakértők remélik, hogy a most bevezetett egészségügyi szabályok segíthetik a korai diagnózis felállítását, ezzel pedig a kezelések sikerességét. A kutatás részletes leírása a Journal of Clinical Lipidology című szaklap májusi számában olvasható.

Forrás: