Vérzés szex után – Mi lehet az oka és mit tehetünk? – 2.rész

Kellemetlen érzés, amikor szex után a lepedőn vérfoltokat veszünk észre. Nem jött meg a menstruációnk és nem is mostanra várjuk. Akkor vajon mi a vérzés oka?

A szeretkezés utáni vérzés meglehetősen ijesztő lehet, mégis, viszonylag gyakori probléma. A menstruáló nők több mint 9 százalékánál előfordul. Valószínűleg nincs ok az aggodalomra, de a vérzés fertőzés következménye is lehet. Ritka esetekben a méhnyakrák jele.

Cikkünk első részében (LINK!) az okokról esett szó. Mit érdemes azonban még feltétlenül tudni a szeretkezés után hüvelyi vérzésről?

Vérzés szex és menopauza után

Ha posztmenopauza időszakában vagyunk, a szex utáni vérzés nem számít normálisnak. Forduljunk orvoshoz, hogy kizárhassa a méhnyakrákot, az endometrium rákos megbetegedését és egyéb problémákat.

Vérzés szex és terhesség után

Amennyiben várandósság áll fenn, a szex utáni hüvelyi vérzés ijesztő lehet – de valószínűleg nem kell miatta aggódni. A méhnyak könnyebben vérzik a terhesség alatt, extra erek fejlődnek ugyanis ki a területen.

intim, vizelés

Vérzés és diagnózis

Amikor az orvoshoz érkezünk, elsőként valószínűleg feltesz néhány kérdést, hogy megtudja, van-e nyilvánvaló oka a vérzésnek – például áttöréses vérzés, miután szedni kezdtük a fogamzásgátló tablettát.

Fontos tudnia, érzünk-e fájdalmat szex közben, ami kiszáradás vagy fertőzés jele lehet, attól függően, hogy mikor jelentkezik. Az orvos kismedencei vizsgálatot végez, a vérzés forrását keresve. Lehet szó például hüvelyi szakadásokról vagy elváltozásokról, de a kismedencei szervek prolapsusának jeleit, nyaki polipokat vagy gyulladást is kereshet.

Amennyiben polipokat talál az orvos, azok eltávolítását szorgalmazza. Elküldhet bennünket egy laboratóriumba vizsgálatra és időpontot egyeztethet velünk a műtéti beavatkozáshoz. A fentiek mellett az orvos végezhet terhességi tesztet, a méhnyak vizsgálatát egy tükörnek nevezett eszközzel, kolposzkópiát, transzvaginális ultrahangot és Pap-tesztet. A Pap-teszt során az orvos letörölheti a méhnyakat, hogy azonosíthassa a kóros, rákot megelőző állapotban levő növekedések vagy rákos sejtek bármely jelét. Ezt a tesztet azonban szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia és a gonorrhoea ellenőrzésére is használják, amelyek szex után vérzést okozhatnak és antibiotikumokkal kezelik őket.

Rendellenes eredmények

Amennyiben a Pap-teszt bármilyen problémát tár fel a méhnyak kapcsán, valószínűleg kolposzkópiát javasol az orvos. Hasonló a Pap-teszthez, de egy kicsit tovább tart. Az orvos ilyenkor egy speciális nagyító eszközt – kolposzkópot – használ, hogy közelebbről megvizsgálja a méhnyakat. Ha bármi gyanúsat lát, kis szövetmintát vehet vizsgálat céljából.

Amennyiben a szex utáni vérzés folyamatos, a doktor akkor is kolposzkópiát javasolhat, ha a Pap-teszt eredménye normális, mert ezzel alaposabban megvizsgálható a méhnyak.

Ha a posztmenopauza időszakát éljük, az orvos transzvaginális ultrahanggal közelebbről megvizsgálhatja a kismedencei szerveiket. Endometrium biopsziát is végezhet, hogy ellenőrizze, vannak-e kóros sejtek a méhet bélelő endometrium szövetben.

méh, ultrahang, nőgyógyász

Fotó: 123rf.com

A szex utáni vérzés kezelése

Mivel a szex utáni vérzés nem egyetlen okból eredhet, nem javasolható csak egyfajta kezelés. Íme néhány lehetőség, amelyet ki lehet próbálni.

  • Hüvelyi síkosítók és hidratálók használata
  • Gyógyszer szedése szexuális úton terjedő fertőzések ellen
  • Ösztrogén terápia
  • Méhnyakrák kezelése (műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés)
  • Polip eltávolítása.

Megszűnhet-e magától a szex utáni vérzés?

Erre a kérdésre „talán” a válasz. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta: azon nőknek, akik vérzést tapasztaltak szex után, több mint fele arról számolt be, hogy 2 éven belül magától elmúlt a probléma.

A szex utáni vérzés megelőzése

A szeretkezést követő vérzést megelőzhetjük néhány életmódbeli változtatással, vagy csökkenthetjük annak valószínűségét.

  • Használjunk síkosítót szex előtt és közben
  • Várjunk egy kicsit a menstruáció vége után, mielőtt újrakezdjük a szexet.
  • Távolíttassunk el minden méhnyakpolipot, kezeltessük a méhnyak fertőzéseit.
  • Legyen több előjáték a behatolás előtt
  • Hasznos lehet a kevésbé agresszív szex is.

Olvasd el ezt is!

A pecsételő vérzés hormonális okai

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.