Szex mellrák kezelés után – hogyan lehet jó továbbra is? – 1.rész

Van mód a szexuális élet újraélesztésére

A mellrák kezelés érthetően sebzetté tesz egy nőt. Számára az intimitás valósággal bántó dologgá válhat, hiszen a teste mellett a lelke, testképe is megsérül. Hogyan lehet az emlődaganat terápiája után jó a szex?

Azon nőknek, akik megtapasztalják a mellrákot és az azzal kapcsolatos kezeléseket, érthetően elmehet a kedvük az intimitástól. A szex azt jelenti számukra, hogy ismét formában kéne lenniük, szeretnék magukat nőiesnek és szépnek érezni – ám mivel lelkileg, testileg is sérültek, ez már nem olyan egyszerű, az esetleges fájdalmakról, kellemetlenségekről nem is szólva. Az orvosok gyakran nem érzik komfortosnak a témát ahhoz, hogy beszéljenek erről a beteggel, vagyis nem feltétlenül hozzák szóba – mondta el Jean Sachs, az Élet a Mellrák Után szervezet igazgatója. Tapasztalatai szerint sok nő nem meri kimondani, de azt érzi: már túl sok mindent elveszített így is, az intimitást nem szeretné.

Cathy Brown mellrák-túlélő szerint a nyugati társadalomban a szex általában is tabu, azok körében pedig, akik sérültek, a betegség utáni szex még inkább az.

De hogyan érinti a betegség és a mellrák-kezelés az intimitást?

 A rák pusztító lehet a szexre nézve. A szexuális problémák egy daganat-diagnózist követően teljesen normálisak – hangsúlyozta dr. Kristen Carpenter, az Ohio-i Állami Egyetem Átfogó Rákközpontjának klinikai pszichológusa.

A mellrák kezelés számos mellékhatással jár. A tünetek nem univerzálisak, a típus, a dózis és a terápia hossza mind meghatározza, hogy egy nő a szexet illetően is tapasztal-e mellékhatásokat”- mondta Sabitha Pillai-Friedman, philadelphiai szexterapeuta.

A leggyakoribb mellékhatás a fájdalom; a zsibbadtság és túlérzékenység a mellek területén (a műtét miatt); a mellszövet szerkezetének és színének változása a sugárzás hatására; hüvelyi szárazság, fájdalom, irritáció, égető érzés, hüvelyi atrófia (a kemoterápia és az endokrin terápia miatt); súlyos testkép problémák.

“A drámai fizikai változások hatására egy nő teljesen másképp kezd tekinteni magára, mint szexuális lényre” – emelte ki Pillai-Friedman.

Ezt a problémát azonban nem egyedül kell megoldaniuk és elviselniük. Olykor már az is sokat segít, ha nyitottak maradnak a szexre és megfogadnak egy-két jó tanácsot – például a síkosító használatát. Számos mellrák kezelésen átesett hölgy számára előnyös a kognitív viselkedés terápia. Minden attól függ, hogy pontosan mi nála a helyzet.

szex, kapcsolat3

Nagyon fontos a támogatás

Azoknak a nőknek, akiket emlődaganattal kezeltek, nagy segítségük van segítségre és lelki támogatásra. Mindez kulcsfontosságú a gyógyulásukhoz. Cathy Brown mellrák-túlélő elmondása szerint a férje ereje és kitartása segített neki túllenni a betegségen – a férfi tűzoltóként számos tragédiát látott, s arra biztatta a nejét, hogy legyen kedves önmagához és engedjen szabad folyást az érzéseinek. Brown szerint az őszinte kommunikáció segített nekik megmenteni a házasságukat az embert próbáló időkben.

Nagyon fontos, hogy partnerünk ilyenkor elmondja, milyen szépnek és csodálatosnak tart bennünket, hiszen belül egyáltalán nem érezzük magunkat vonzónak” – mondta Cathy Brown

Carpenter elmondta: bár számos nő a mellrák kezelés alatt és után úgy, hogy vonzereje eltűnt és már nem is igazán nő, a partner ez sokszor egyáltalán nem így gondolja. Ugyanolyan élénknek látja a párját, mint korábban.

„A vágy sokoldalú dolog. Rengeteg dolog van, ami hozzájárul a szexuális kontaktus fenntartásához: a kapcsolati tényezők, az önbecsülés, a testkép, a stressz szint, a kimerültség szintje. A kapcsolatnak dinamikája is van, amely gyakran változik – s ez még összetettebbé teszi a dolgokat. A legtöbbször a partner válik a beteg nő gondozójává. S ez a legtöbb esetben eddig fordítva volt. Felcserélődnek a szerepek, ezt a páciensnek és a gondviselőnek is meg kell szoknia. S ez bizony a szexuális kémiára is hatással lehet– mondta dr. Carpenter.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.