Szex a várandósság alatt? – Veszélyes is lehet!

A hólyaghurut és a hüvelyfertőzések sajnos igen sok nő életét keserítik meg. Ezek ellen lehet védekezni, de a dolog jelentősen bonyolódik abban az esetben, ha a nő várandós, és az sem segít, hogy “felfázás” bizony a szex következtében is kialakulhat.

“Felfázás”

Sok nő számára a felfázás – ami egy tünetegyüttes – folyamatos problémát jelent. De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a felfázás tünetegyüttesét kiváltó fertőzés nem kizárólag a hideg kövön ücsörgéstől jelentkezhet.

A szexuális együttlét során egy tökéletesen monogám kapcsolatban is előfordulhat a fertőzés, sőt, akár rendszeresen is jelentkezhet. Ennek oka, hogy a pénisz mozgása közben a végbél irányából könnyen besodorhat a hüvelybe E-coli baktériumokat, melyek szaporodásának ráadásul kedvez az a tény, hogy az ondó enyhén lúgos kémhatása eltolja a hüvely egészséges, enyhén savas kémhatását.

Persze akinél a dolog rendszeresen jelentkezik, az fel is van rá készülve. A szex utáni mosakodás, a hüvelykrémek, gyógyteák és az óvszer használata mind nagyon hatékonyan képesek felvenni a küzdelmet ezzel a problémával – bár a kiváltó okot nem kezelik.

Várandósan

A szex a várandósság alatt is teljesen normális, sőt, sokszor felfokozott libidóval is számolnia kell a kismamáknak. A szexszel azonban a fent említett probléma is együtt járhat, főleg, ha valaki hajlamos erre a fertőzéstípusra. Ráadásul nem csak a felfázást, hanem a hüvelyfertőzést is kockáztatja vele, mely a várandósság esetében kifejezetten veszélyes. A felszálló hüvelyi fertőzések okozzák a vetélések és koraszülések túlnyomó többségét, közel 80%-át!

“Várandósan azonban sokszor nem lehet a megszokott védekezéseket használni, hiszen a krémekkel és gyógynövényekkel könnyen árthatunk a magzatnak. Az óvszer ugyan ilyenkor is hatásos – és ajánlott is lehet a fertőzésveszély miatt – de a legjobb módszer az, ha az immunrendszert erősítjük. Erre egyébként is szükség lehet egy bizonyos mértékig, hiszen az immunrendszer működése a terhesség alatt visszafogott” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A megoldást a cink és a réz fokozott bevitele jelentheti, ez a két anyag ugyanis antivirális, antibakteriális és fungicid hatással is rendelkezik a szervezetben. A többlet bejuttatása – amire egyébként is szüksége van a szervezetnek a várandósság alatt – viszont nem olyan könnyű. Remek megoldás a jó várandósvitamin, de ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek.

Fotó: 123rf.com

Hasznosulás

A lényeg, hogy a cink és a réz hasznosulása a lehető legjobb legyen. Ehhez pedig mindenképpen szerves, biológiailag aktív formában érdemes bevinni őket a szervezetbe – de ez igaz minden egyéb anyag esetében is! A legtöbb esetben ez cink-citrát és réz-glükonát formát takar (a citrát és glükonát kötési formákat a szervezet sokkal hatékonyabban képes hasznosítani, így az anyagok felszívódása akár 80%-kal is javul). De ez még nem elég.

A természetben elvétve találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egy tápanyag önmagában van jelen. A felszívódáshoz, hasznosuláshoz sok más segédanyagra is szükség van, melyek sokszor önmaguk is fontos tápanyagok. A cink hasznosulásához elengedhetetlen a réz, valamint az A-vitamin is. Ez utóbbi azonban E-vitamin jelenlétében épül be sokkal hatékonyabban. Ilyen kapcsolat köti össze a vasat és a C-vitamint, a magnéziumot-kalciumot és E-vitamint és még sorolhatnánk. Vagyis a készítménynek mindenképpen komplexnek kell lennie. Az már csak hab a tortán, hogy a várandósvitamin képes legyen azt a tényt is figyelembe venni, hogy az eltérő trimesztereknek bizony a tápanyagigénye is eltér, vagyis messze nem ugyan olyan dózisban van szüksége a szervezetnek az anyagokra a különböző terhességi szakaszokban!

Olvasd el ezt is!

Szex a terhesség alatt – Lehet? Ha igen, hogyan?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index