Nem szexi a zoknit stoppoló férfi?

Avagy nem jár több szexszel, ha besegít a férfi a házimunkába

„Többet segítek a háztartásban, s talán a szexuális életünk is felpezsdül” – gondolja a férfi, ám különös módon ez a megoldás nem tűnik ideálisnak, az intim együttlétek száma ettől nem nő meg – derítette ki egy tanulmány.

Ha egy férfi úgy véli, minél többet járul hozzá a lakás rendben tartásához, annál több szexben lesz része a párjával, kénytelen lesz újragondolni ezt a feltevést – állítja egy tanulmány. Azok a házas férfiak ugyanis, akik nagyobb mennyiségű munkát végeznek el a hagyományosan női feladatnak tartott házimunkák közül – így például bevásárolnak, főznek és takarítanak is -, kevesebb szexről számolnak be, mint azok, akik a tradícionálisabb házimunkákat végzik, vagyis például kertészkednek és szerelnek.

Tehát ha az otthoni feladatokról van szó, a nemek közti egyenlőség nem feltétlenül csábítja sem a nőt, sem a férfit a szexre – mondta el Julie Brines, a tanulmány szerzője, a Seattle-i Washington Egyetem szociológia tanszékének docense.

Nem szexi a zoknit stoppoló férfi?

Nem úgy tűnik, hogy különösebben vonzó lenne egy férfi, amint zoknit varrogat vagy kipakol a bevásárló szatyorból. „Miközben a feleségek általában elégedettebbek a házasságukban – amennyiben nincsenek vitás kérdések a házimunkában -, ez nem egyenlő azzal, hogy többet szeretkezik a pár, ha a férfi a háztartásban sokat segít – magyarázta Brines. – Érdekes módon a hagyományosabb felállásoknál, tehát ahol a nő veszi ki oroszlánrészét a házimunkákból, a szexuális kielégültség nagyobb. A feleségek részéről is.”

ferfi2

Vagyis, még ha a nők azt is mondják, hogy szeretik, ha besegít a párjuk a házimunkába, ez a jelek szerint inkább egy segítő kézzé teszi a férfit, mint a vágy tárgyává.

A kutatók érdeklődését egy 2008-as címlap keltette fel egy riporttal kapcsolatban, mely a kortárs családokról szólt. „A főcím az volt, hogy a férfi, aki több házimunkát végez, jelentősebb mennyiségű szexet is „kap” – mondta el Julie Brines. – Kollégáimmal azonban nem láttunk erre semmilyen bizonyítékot.”

Hozzátette, hogy az elgondolás természetesen érthető. „Már az ókori görögök idejében az volt a szokás, hogy azok a nők, akik boldogtalanok voltak a párjukkal, visszakoztak a szextől – gondoljunk csak a Lüzisztratéra -, ezért kialakult az a nézet, hogy ha a férfi több szívességet tesz egy kapcsolatban, akkor a nő elégedettebb és a szexuális életük is lényegesen jobb lesz.” A kutatás azonban éppen az ellenkezőjét mutatja.

A nők a férfi feladataiba is többször besegítenek

Az American Sociological Review szaklapban közzétett tanulmány közel 4500 házas amerikai pártól szerzett információkat, a családokról és háztartásokról végzett nemzeti felmérés keretein belül.

Az adatokat 1992 és 1994 között gyűjtötték és a legnagyszabásúbb, nem túl régen elvégzett tájékoztatónak számít, amely a szex gyakoriságát méri fel a házasok körében. Az átlag életkor a férjek esetében 46, a nőknél 44 év volt, valamennyi házasság heteroszexuálisok között köttetett.

A párok együttesen nagyjából 34 órát töltöttek hetente a hagyományosan női munkák végzésével, plusz további 17 órát olyanokkal, melyeket általában férfimunkának tartunk. A férjek a hagyományos női feladatok egyötödét végezték, a tipikusan sajátjukénak tartott teendőknek pedig kicsit több mint a felét – ami azt is jelzi, hogy a hölgyek gyakrabban segítettek be a párjuk feladataiba, mint fordítva.

A kutatók számításba vették a házastársak boldogságról adott beszámolói közötti különbségeket, azt, hogy mennyi ideje házasok, milyen a család szerkezete, mennyi időt töltenek a fizetett munkájukkal, mennyi a nő jövedelme, valamint képzettségüket és egészségi állapotukat is vizsgálták.

Kiderült, hogy átlagosan havi öt alkalommal szeretkeznek. Azoknál a pároknál, ahol a feleség végzett el minden  hagyományos női munkát, a párok tagjai 1,6-szor több szexről számoltak be havonta, mint ahol a férjek nagyobb mértékben vették ki részüket a házi teendőkből.

ferfi3

S vajon ezek az adatok ma, 20 évvel később is igazak lehetnek? Julie Brines szerint, noha számos dolog megváltozott a házasságokban 1960 óta – főleg, hogy a hölgyek lényegesen több munkát végeznek házon kívül, a munkahelyükön, a férfiak pedig nagyobb szerepet vállalnak a gyereknevelésben -, a kutatás azt mutatja, hogy viszonylag kevés változás történt ezen a téren az 1990-es évek óta.

„Szkeptikus vagyok azon a téren, hogy a kapcsolat házimunka és szex között megváltozott volna – mivel a háztartásban érzett felelősség sem változott lényegesen” – mondta el a szakember.

A maga részéről Markie Blumer, a Nevadai Egyetem házasság- és családterápiás programjainak professzor asszisztense úgy gondolja, hogy az adatok kora lehet ennek a tanulmánynak a gyengesége. „A gazdasági összeomlás határozottan megváltoztathatta a háztartási dinamikát. Sok férfi, aki elveszítette a munkáját, nyilván igyekezett jóval nagyobb részt vállalni a házi teendők elvégzéséből, akár teljesen át is vette ezeket a feladatokat a feleségétől.”

Sabino Kornich, a tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy amikor férj és feleség is sokat dolgozik a házon kívül, a közös fáradtság lényegesen csökkentheti a szex gyakoriságát.

„Úgy gondolom, amikor a pár mindkét tagja túl kimerült ahhoz, hogy bármilyen házimunkát elvégezzen, nem is szeretkeznek – vélekedett Kornich, aki a madridi Juan March Intézet munkatársa. – Egy kutatás, valamint több korábbi tanulmány rámutatott arra, hogy akik több házi teendőt csinálnak meg, több alkalommal is szerelmeskednek, vagyis ez azt sugallja, hogy ha több energia van arra, hogy ezeket elvégezzék, a szexre is több jut.”

A szakember hozzátette, hogy noha az azonos nemű párokra nem koncentrált ez a tanulmány, a kutatás arra utal, hogy a házimunkák megosztását a leszbikus és meleg kapcsolatokban a nemek is befolyásolják. „A különbségek tehát maradnak abban a tekintetben, miként osztják ki a feladatokat egymás között a pár tagjai, összehasonlítva őket a heteroszexuálisokkal.

Julie Brines szerint a házaspároknak érdemes lenne őszintén elbeszélgetniük a házimunkákat és szexuális életüket illetően. A témát bármikor újra elő lehet venni – mondta, hozzátéve, hogy ha újabb „leosztásra” van szükség, beszéljük meg ismét a dolgokat, ahelyett, hogy elmegyünk egymás mellett és durrogva elvégezzük a feladatokat. Az ugyanis semmi jóra nem vezet.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu