Nem biztos, hogy a „zsánerünket”kell keresnünk

Magas, sötét hajú és jóképű. Szőke, atléta alkat, akinek nagyon jó a humora. Csendes könyvmoly. Mindenkinek megvan a maga típusa, a férfi, akivel a legszívesebben ismerkedik. De vajon jó dolog-e a zsánerünkre szorítkozni?

Van, aki a sportos típusokra „bukik”, más azt szereti, ha remek humora van a férfinak, megint másnak azzal lehet közel férkőzni a szívéhez, ha a pasi visszahúzódó figura. Bármilyen is a kedvenc típusa, a hölgyek többsége bízik abban, hogy ha meglátják „zsánerüket”, vele nagyobb eséllyel alakulhat ki szorosabb kapcsolat.

Fejükben él a kép az ideális férfiról – s azokat veszik inkább észre, akik megfelelnek ennek. Izgalmas számukra azokat a tulajdonságokat keresni, amelyek tetszenek nekik. De vajon valóban jó dolog egy adott típusra fókuszálni, miközben komoly párkapcsolatot keresünk? Nem feltétlenül.

zsaner1

Nem biztos, hogy a zsánerünk az igazi

Sokszor kiderül a randizgatás során, hogy nem a legmegfelelőbb férfival üldögélünk az asztalnál. Ránézésre igen – aztán ahogy jobban megismerjük, nyilvánvalóvá válik, hogy jobb lenne lelépni, ha meg akarunk előzni egy katasztrófát…

Jellemző példa, hogy a nők jó része a „rosszfiúkra” bukik, akik izgalmasak, ám képtelenek fenntartani egy jól működő kapcsolatot. S arra is van példa bőven, hogy olyanba szeretünk bele, aki nem felel meg a típusunknak…

A valóság az, hogy a „zsáner” nem lényeges dolog. A fontos inkább az, hogy olyat találjunk, aki nemcsak attraktív számunkra, hanem képes a gondoskodásra is egy kiteljesedett párkapcsolatban.

Mire figyeljünk?

A zsáner keresése helyett érdemesebb olyan tulajdonságokra helyezni a hangsúlyt, mint például, mennyire fontos számunkra, hogy azonosak legyenek a vallási meggyőződéseink, egyeznek-e elképzeléseink a családról és arról, miként neveljük a gyermekeket; egyetértünk-e a pénzügyekben, hasonlóan gondolkodunk-e?

Ha ezeket a dolgokat szem előtt tartjuk, egészen másként nézünk majd randipartnerünkre. Véget vethetünk a találkozásoknak azért is, mert bár külsőre megnyerő számunkra az illető, cseppet sem vonzó, ahogyan viselkedik velünk. Másnak viszont adhatunk több esélyt, annak ellenére, hogy kezdetben hiányzik a „szikra” – mivel számos más szempontból nagyon jól tudunk együttműködni.

zsaner2

Nem árt, ha készítünk egy listát, s leírjuk rá azokat a tulajdonságokat, amelyekről szeretnénk, ha meglennének ideális partnerünkben. Persze, a lista is korábbi tapasztalatainkon nyugszik, s olyan jellemzőket is tartalmaz majd, amelyeket vonzónak találunk. Lényegtelen tulajdonságoknak ne tulajdonítsunk akkora jelentőséget – így például a haj vagy a szem színének.

Olyan tulajdonságokat is felírhatunk, amelyeket fontosnak tartunk, de meg tudunk lenni nélküle – így például a férfi jövedelmének mennyisége. Legyünk mindenesetre tisztában azzal, mi az, amit tudunk egy tartós kapcsolatban nélkülözni és mit nem. Ezek között említhető az érzelmi stabilitás, a megbízhatóság, az, hogy a partner készen álljon egy elkötelezett kapcsolatra és meglegyen köztünk a szexuális vonzalom.

Lehet, hogy legközelebb a kedvenc típusunkkal futunk össze, de az is előfordulhat, hogy nem. Érdemes azonban átgondolni, hogy nem a „zsáner” tesz boldoggá, hanem az, akinek személyisége és értékei illenek az elképzeléseinkhez.

 

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu