Nagyobb eséllyel okoznak trombózist a hormonális fogamzásgátlók

Egyre többen vannak tisztában a hormonális fogamzásgátlás azon veszélyével, miszerint lényegesen megnöveli a vérrögképződés esélyét. Bár az összes ilyen módszer esetén fokozott rizikóval kell számolni, ám friss tanulmányok szerint a legveszélyesebbek ebből a szempontból az olyan hormonális fogamzásgátló eszközök, mint pl. a hüvelygyűrű és a tapasz, míg a tabletták kisebb kockázatot hordoznak. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a trombózis megelőzésre hívja fel a figyelmet.

Veszélyes tapasz és hüvelygyűrű

A Koppenhágai Egyetem kutatásából kiderült, miszerint az olyan hormonális fogamzásgátló eszközök, mint például a tapasz, nagyobb eséllyel okoznak trombózist, mint a fogamzásgátló tabletták. Bár máig ez utóbbiak a legnépszerűbbek, ám a feledékenyebbek, illetve akik nem szeretnének napi szinten a fogamzásgátlással törődni, azok körében igen népszerűek a különböző eszközök.

A dán tudósok 2000 és 2010 között 3400 mélyvénás trombózison átesett beteget vizsgáltak, melynek során kiderült, hogy 6-szor nagyobb eséllyel fordul elő a probléma a hormontartalmú eszközök alkalmazásakor, mint a tabletták szedésekor. Azt is közzétették, hogy az eszközökön belül a tapasz és a hüvelygyűrű növelte a legjobban a kockázatot: a tapaszt használóknál akár 9,7-szer magasabb a vérrögképződés rizikója, a hüvelygyűrű esetén pedig 6,5-szor.

Hormonok és trombózis

A véralvadás és a vérzékenység normál esetben egyensúlyban van, és ebben –többek között- nagy szerepe van az un. antithrombin nevű fehérjének, mivel megköti az alvadási enzimeket. A hormonális fogamzásgátlók azonban gátolja az antithrombin szintézisét, és ennek következtében a kevesebb fehérje kevesebb alvadási faktort képes megkötni- így a trombózis kialakulásának esélye megnő. A hormonális fogamzásgátlók úgynevezett „generációs” alapon csoportosíthatók, és a pontosabb felmérések során kiderült, hogy az I-II és a IV generációsok több trombózist okoztak, mint a III. generációsok. Mindenképpen a legalacsonyabb hormontartalmú készítményeket kall adni, de vannak állapotok, amiknél ezeket sem lehet alkalmazni- figyelmeztet a szakember.

fogamzasgatlo1

Az összes fajta hormonális fogamzásgátló előtt végeztessen trombofília szűrést

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben, még mielőtt az illető el kezdi használni az adott hormonális fogamzásgátlót, érdemes trombofília szűrésen részt vennie, mivel ha genetikai mutáció áll fenn, akkor a trombózis kockázata hatványozódik! A vizsgálat mindenki számára ajánlott, ám ha valakinek a családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, akkor a vérvétel kiemelten fontos!

A szakértő hozzátette, ez ugyanúgy vonatkozik az alacsony dózisú tablettákra, csakúgy, mint – a hiedelmekkel ellentétben- az egy komponensű készítményekre, ugyanis ezek is fokozzák a trombózisveszélyt!

Maga a szűrés egy egyszerű vérvétel útján történik, majd a kapott eredmény szellemében az orvos más fogamzásgátló módszert javasolhat, hiszen ma már több, hormonmentes készítmény van forgalomban, mellyel biztonságosan lehet elkerülni a nem kívánt terhességet.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.