Mi az a mikro-megcsalás? – Te is áldozata vagy?

Amikor a párkapcsolatok során a megcsalásra gondolunk, gyakran a testi hűtlenséggel – egy szexuális kapcsolattal – asszociáljuk. Van azonban a kettő közötti terület – amely magában foglalhat érzelmi viszonyokat és más, a kapcsolaton kívüli viselkedéseket, amik valószínűleg megbántanának téged vagy a partneredet. Ezt nevezik mikro-megcsalásnak.

„A mikro-megcsalás alapvetően minden, ami átlépi az egészséges és elvárt határokat egy kapcsolatban, de megáll a fizikai hűtlenségnél” – mondja Toni Coleman pszichoterapeuta és szerelem-coach.

„Míg a fizikai megcsalás nyilvánvalóan sokkal fekete-fehérebb, a mikro-megcsalás olyan finom jeleket és mintákat foglal magában, amelyek azt mutatják, hogy nem koncentrálsz 100%-ban a partneredre. Nyilvánvaló, hogy az a terület, ahol ezek a viselkedések meghúzódnak, sokkal szürkébb” – teszi hozzá Amanda Bacchus, a Vaughan Relationship Centre alapítója és igazgatója. – “Ezek a nem megfelelő viselkedések vagy burkolt mikroagressziók kockázatosak, mert vezethetnek, és gyakran vezetnek is valami többhez, és súlyosan károsíthatják az elsődleges kapcsolatot” – teszi hozzá Lauren Dummit, házasság- és családterapeuta. – ,,Ezek a nem megfelelő viselkedések szürke területnek tűnhetnek, általában a partner tudta nélkül hajtják végre őket.

Néhány példa a mikro-megcsalásra: ha valaki másnak elmondja, hogy vonzódik hozzá, a késő esti SMS-ek vagy üzenetek, hazudozás a kapcsolati státuszról, vagy ha valaki szándékosan leveszi a jegygyűrűt egy buli során, és hazudik a partnerének, ha valakivel vacsorázik, vagy elmegy egy bárba – számol be a FemCafe.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetsz ellene?

„A legtöbb ember, aki belekóstol az ilyen viselkedésbe, összetörne, ha rájönne, hogy partnerei hasonlóan viselkednek a hátuk mögött” – mondja Dummit. – „Egy másik gyakori példa a mikro-megcsalásra, hogy újra kapcsolatba lép valakivel a múltjából, akár telefonon, akár közösségi médián keresztül, és ezt eltitkolja a partnere elől. Ha a partnered kitér a téma alól, amikor felhozol neki egy esetet, az sokat elárulhat. Ha valaki mindig magánál tartja a telefonját, és hallótávolságon kívül használja, vagy ha gyakran sokáig dolgozik, vagy megmagyarázhatatlanul sok időt tölt az interneten, akkor valószínűleg valami nincs rendben” – mondja Coleman.

Dummit szerint az egyén ilyenkor hirtelen új érdeklődési köröket alakíthat ki, hogy közelebb kerülhessen ahhoz a másik emberhez, aki iránt érdeklődik. Változások lehetnek a viselkedésben vagy a napi rutinjában, például hirtelen, megszállottan edzőterembe kezd járni.

„Észreveheted, hogy hirtelen nem viseli a gyűrűjét” – mondja Dummit. És amikor felhozod a kérdést, olyan kifogásokat találhat ki, mint például: „Elfelejtettem” vagy „Levettem az edzéshez”. Mindenekelőtt a titkolózás jeleire és az árnyékos viselkedésre kell figyelni. „Ne feledd, a fő különbség az ártalmatlan flört és a mikro-megcsalás között a tettek mögött meghúzódó szándék. Ha a partnereddel tisztázzátok szándékotokat, akkor jobban megértheted, hogy valóban érzelmileg csalnak-e meg vagy sem.”

Olvasd el ezt is!

Mi számít megcsalásnak?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.