Mi a citolitikus vaginózis és milyen kezelés szabadíthat meg tőle?

A citolitikus vaginózis bizonyos baktériumok felhalmozódása a női hüvelyben. Bár e baktérium jelenléte normális, ha túl sok van belőle, az kellemetlen és néha fájdalmas tüneteket okozhat.

A citolitikus vaginózis egy állapot, mely a hüvelyben felhalmozódó baktériumok miatt alakul ki. A szakemberek lactobacillus túlnövekedési szindrómának vagy Doderlein-citolízisnek is nevezik – úgy gondolják, akkor fordul elő, ha túl sok bizonyos típusú baktérium nő a hüvelyben.

A laktobacillusok jelenléte normálisnak tekinthetők a vaginában. Segíthet megvédeni a nőket az olyan problémáktól, mint például a gomba. Ám ha túl sok van ezen baktériumokból, egyes orvosok szerint kialakulhat a citolitikus vaginózis, amely kellemetlen és néha fájdalmas tünetekhez vezet.

Mi a citolitikus vaginózis oka?

A citolitikus vaginosis ellentmondásos diagnózisnak számít az orvosi közösségben. Sok orvos nehezen hiszi el, hogy a diagnózis jogos, míg mások úgy vélik, az állapot a hüvely pH-egyensúlyának problémájával függ össze.

A hüvely pH-értéke jelentős szerepet játszik a hüvely egészségében. Jelzi a savszintet, s változhat is az életkornak, az étrendnek, az egészségi állapotnak és egyéb tényezőknek megfelelően. A pH-skála 0 és 14 között van. Minden, ami 7-nél kisebb, savasnak számít.

intim

Fotó: 123rf.com

A hüvely általános pH-értéke 3,8 és 5 között mozoghat. Citolitikus vaginózis esetén azonban a pH változása a hüvely természetes baktérium-egyensúlyának megváltozásához vezet. A laktobacillusok mennyisége túl sok és a hüvely pH-ja savasabb lesz. Ebben az állapotban a pH-érték 3,5 és 4,5 között lehet.

Az orvosok gyakran felhívják a figyelmet, hogy amennyben egy nő krónikus folyással küzd, az állapotot sokféle gombaellenes szerrel vagy antibiotikummal kezelik. Ezek a kezelések azonban a hüvely pH-értékének módosulásához és a baktériumok túlszaporodásához vezethetnek.

A kezeléseken kívül egyéb dolgok is a citolitikus vaginózis okai lehetnek. A szervezet érzékeny lehet bizonyos termékekre. Például szappanokra, menstruációs betétekre, törlőkendőkre, kenőanyagokra.

A citolitikus vaginózis tünetei

Az állapot tünetei a gombás fertőzéséhez vagy a bakteriális vaginóziséhez hasonlóak. A citolitikus vaginózis esetén viszont általában rosszabbak a menstruáció előtti héten. Ennek oka, hogy a szervezetben a menstruációs ciklus ezen szakaszában magasabb a laktobacillusok szintje.

Hasonlóképpen, az állapot mellékhatásai többnyire enyhülnek a menstruáció során. Ezt az magyarázza, hogy a menstruációs vér kevésbé savas a pH-skálán. Így a vérzés során a savas szint kiegyenlítődik.

Mégis, milyen tüneteket észlelhetünk citolitikus vaginózis esetén?

 • Viszketés a hüvelyben vagy a szeméremtesten.
 • Égő érzés a szeméremtesten, ami vizeléskor rosszabbodhat. Néha az érzés a húgyúti fertőzéshez hasonló.
 • Fájdalom vagy égő érzés szex közben, vagy fájdalmas érzés szexet követően.
 • Több sárgás vagy fehér váladékozás a hüvelyből, melynek állaga változhat.

A citolitikus vaginózis diagnosztizálása

Ha az orvos meg akarja állapítani, citolitikus vaginózis áll-e fenn, először kismedencei vizsgálatot végez. Váladékmintát vesz a hüvelyből, hogy azt mikroszkóp alatt ellenőrizzék. A szakemberek ilyenkor a sejtelváltozásokat, a laktobacillusok magas számát és a fehérvérsejtek alacsony szintjét keresik. Ha valóban megtalálják ezeket, citolitikus vaginózisban szenved a páciens.

A hüvely pH-értékét is tesztelik, hogy kiderüljön, vajon a citolitikus vaginózisra jellemző tartományban van-e. Orvosunk Pap-kenetet vehet az állapot diagnosztizálására.

Annak megerősítésére, hogy valóban citolitikus vaginózis okozza a tüneteket, nem lehet jelen egyidejűleg gomba, bakteriális vaginózis vagy trichomoniasis – utóbbit egy parazita okozza, gyakori fertőzés, mely szexuális úton terjed.

intim

Fotó: 123rf.com

Milyen kezelés válik be citolitikus vaginósis esetén?

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a citolitikus vaginózistól, meg kell emelni a hüvely pH-értékét, a normális szintre szükséges visszaállítani a laktobacillusok mennyiségét. Ennek érdekében az orvos javasolhat szódabikarbónás kezelést. Fontos az is, hogy kerüljük a termékeket, amelyek az állapotot kiváltják.

A szódabikarbóna kezelés a következőket foglalhatja magában:

 • Hüvelykúp: készíthetünk magunk is kúpot szódabikarbónával. Töltsünk meg egy üres zselatin kapszulát – amelyet egészségboltokban be lehet szerezni – szódabikarbónával. Helyezzünk fel egy kapszulát a hüvelybe hetente kétszer, 2 héten át.
 • Zuhany: oldjunk fel 1 púpozott teáskanál szódabikarbónát 6 deciliter meleg vízben. Használjuk a keveréket hüvelyzuhanyhoz 7-14 napig. Zuhanyzsákot szintén lehet kapni gyógyszertárban. Ha nem szeretnénk magunk készíteni, a boltokban vény nélkül kapható szódabikarbónás tusolót is vásárolhatunk.
 • Paszta: ha a hüvelyen kívüli bőr viszket vagy égető érzésünk van, a paszta segíthet. Víz és szódabikarbóna segítségével készítsük el a vizes keveréket és naponta vigyük fel a bőrre.
 • Ülőfürdő: keverjünk el 2-4 evőkanál szódabikarbónát 5 centiméteres meleg fürdővízben. Áztassuk magunkat 15-20 percig naponta kétszer, vagy heti néhány alkalommal. Annak elkerülésére, hogy a citolitikus vaginósis kiújuljon, ezt követően hetente egyszer vagy kétszer vegyünk ilyen ülőfürdőt.

Ha tünetek a kezelést követő 2 héten belül nem múlnak el, menjünk vissza orvosunkhoz.

Hogyan lehet megelőzni a citolitikus vaginózist?

Az állapot megelőzése érdekében érdemes néhány életmódbeli változtatást elvégezni.

 • Ne használjunk szappant a hüvelyben vagy a környékén. Csak mossuk le a területet vízzel, vagy használjunk kiegyensúlyozott pH-értékű, illatmentes szappant.
 • Alkalmazzunk betétet a tampon helyett menstruáció során, mert a menstruációs vér megemeli a hüvely pH-értékét.
 • Ne használjunk illatosított hüvelyhigiéniai termékeket, például hüvelyporokat, spray-t, WC-papírt, betéteket és egyéb dolgokat.
 • Mindig a lehető leghamarabb cseréljük le a nedves ruhánkat. Így a fürdőruhát, tornaruhát és egyéb nedves holmikat.
 • Ne viseljünk szűk ruhákat.
 • Használjunk pamut alsóneműt.
 • Aludjunk fehérnemű nélkül, ha lehetséges.
 • Ha citolitikus vaginosisban szenvedünk, kerüljük a szexet, amíg a tünetek el nem múlnak.

Olvasd el ezt is!

Vetélést okozhat a vaginózis?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.