Mennyit számít a korkülönbség?

Az ötvenes férfi fénykorát éli, még közel egyidős párja már korántsem oly megnyerő. Lehet, hogy már megéri a jövőre gondolni tizenévesen?

A sztereotípiák ellen lehet lázadni, vagy lehet elgondolkodni azon, hogy miért alakultak ki. Évszázados tapasztalatok kerülhetnek szembe saját magunk által megélt helyzetekkel, melyek mind-mind racionális harcot vívnak egymással alapvetően az ego, jobb esetben a lélek szintjén.

Ha abból a klasszikus felállásból indulunk ki, amikor a ,,gyenge nő” keres védelmezőt, akkor a Férfit érett, erős, szellemi és fizikai fölénnyel rendelkező egyednek képzeljük el. Magunkévá téve azt a szintén sztereotip tézist, hogy a férfiak később érnek, mint a nők, már el is jutottunk oda, hogy akkor idősebbnek is kell lennie, különben hogyan válhatnánk a kicsi csillagává, hogyan érezhetnénk biztonságban magunkat mellette?

A korkülönbség

Ha definiálnom kellene egy társas kapcsolatban a korkülönbség fogalmát, akkor a következő kategóriákat állíthatók fel szubjektív rendszerben:

1. Azonos korúak: + 2 év

2. Kis körkülönbség: +3 évtől – + 5 évig

3. Nagy korkülönbség: + 6 évtől – + 10 évig

4. Komoly korkülönbség: + 11 évtől

korkulonbseg1

Hányas vagy?

Igen, mi fél szavakból is megértjük egymást, mert 20 év fölött már egyáltalán nem számít, hogy 2 évvel alattam, vagy fölöttem jártál. Egy évjárat vagyunk, ugyanaz  a zenekar, ugyanaz a film, ugyanannyit fizettél a fagyiért gyerekkorodban.

Együtt jártunk iskolába, vagy járhattunk volna, ha ugyanott laktunk volna. Persze, hogy működik minden, még egyikünk sem égett ki az ambíciójából, vagy már mindketten kiégtünk, és ezért nincs mit szégyellni egymás előtt. Megkapóan működőképes tud lenni egy ilyen kapcsolat, ha az évek során nem megyünk el egymás mellett.

Buktatója olyan 40 éves kor tájékán kezd lenni, amikor a férfi éppen fénykorában van külsőleg és a karrierje szintjén is, és fiatalabb nőneműek kísértésébe kerül. Ma már kimondhatjuk, hogy ekkor következik be az első házasságok végének jó része.

Ilyenkor azt is tudjuk, hogy nem a nő válik. Az együtt töltött 10-15 év után zavarba ejtő energiarobbanást tud előidézni egy új kapcsolat, mely egy új élet ígéretével kecsegtet, hacsak nem sikerült megőrizni partnerünknek valami csoda folytán azt a képet, amit szerelembe esésünk idején rajzolt a szívébe rólunk, amin nem fog az idő, és nem alakítják külső körülmények.

Fotó: 123rf.com

Amikor számára mi még mindig az a diáklány vagyunk, akivel először itatott sört a szülők pénzéből befizetett tengerparti nyaraláson, amitől két órán át vihogtunk, és olyan szeretnivalóan esetlenek voltunk, s amikor még mindig úgy néz ránk, mint arra az édes fiatal lányra, akibe beleszeretett. Mert ekkor elmondhatjuk, hogy megtaláltuk a társunkat. Az életre szólót.

Választani tudni kell, a rózsaszín felhők után viszont szürke, gondokkal teli hétköznapok jöhetnek. Aki mindenkiben az igazit keresi, fontolja meg, hogy elég ropogós lesz-e párjának évek múlva is, vagy éppen fordítva!

Videó – Tartósabb a hasonló korú párok kapcsolata?

Forrás: https://napidoktor.hu/index