Megfejtették a női orgazmus rejtélyét

A kérdés az, vajon szükséges volt-e a női orgazmus a reprodukcióhoz? A múltban a tudósok szerint hozzájárult az ovulációhoz. Mi az igazság ebben a témában?

A női orgazmus – amelyet Meg Ryan olyan kiválóan utánzott a Harry és Sally című, ismert alkotásban -, valódi gyökere valószínűleg az evolúcióval függ össze, ugyanis a fogantatásban játszott komoly szerepet, állapította meg egy új kutatás.

A Yale Egyetem kutatói tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy miközben régóta világos: a férfi orgazmus szerepe a spermiumokat a peték felé irányítani, hogy összetalálkozzanak, a női orgazmusé kevésbé volt mindeddig tisztázott.

Azaz, annak szerepe nem volt egyértelmű a szaporodásban, vagy a gyermekek számában. A tudósok ezért régóta igyekeztek megfejteni, miért létezik a női orgazmus – mondta el Gunter Wagner, a Yale Egyetem ökológiai- és biológiai professzora.

Wagner és Michaela Pavlicev társ-kutató, a Cincinnati Gyermekkórház munkatársa, több emlőst tanulmányozott azt kutatva, miként fejlődött a női orgazmus az idők során. Először a nem humán emlősöket vizsgálták, a specifikus reflexre fókuszálva, amely a női orgazmussal jár – s vele az oxitocin és prolaktin hormonok felszabadításával.

Számos emlősnél, ez az orgazmus-szerű reflex szerepet játszott az evolúcióban – pontosabban, segített ösztönözni a peték kibocsátását a petefészkekből.

S annak ellenére, hogy az emlős ma igen tág fogalom, ez a tulajdonság az ovulációhoz szükséges lehetett azoknál is, amelyek már sokban hasonlítottak az emberekhez.

„Később, az evolúció során, ez az orgazmus-szerű reflex elkezdett feleslegessé válni a szaporodáshoz, ezzel a női orgazmus másodlagos szerepét felszabadítva” – írja a Yale Egyetem sajtóközleményében.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a csikló ugyanakkor anatómiai helyét tekintve feljebb került az evolúció során, ezért sem lehet közvetlenül izgatni egy normál nemi aktus során. Ellenben a női orgazmus manapság egyre inkább ettől függ.

A fenti tanulmányt a JEZ-Molecular and Developmental Evolution szaklap közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.