Magány vagy egyedüllét?

Vallom, családban is lehet valaki magányos, és egyedül is lehet tartalmas, méghozzá minőségi életet élni.

A magány olyan örök téma, ami az ókortól kezdve napjainkig minden művészeti ágban megjelenítésre került és kerül. Manapság pedig szinte napi téma mindenütt.

A magány elszigetelődés másoktól, begubózás, a külvilág kizárása, de lehet az élet hozta helyzet is. Vannak, akiknél szorongást vált ki, mások depressziósak lesznek, de vannak, akik önként választják, amelyben jól érzik magukat. Ha valaki önként vállalja az egyedüllétet, az ezzel járó életmódot, nyilván jól érzi magát benne. Szeret egyedül lenni, szeret egyedül dolgozni, és csak akkor keresi a társaságot, ha jól esik neki. Az ilyen fajta életvitel nem okoz neki gondot.

Ha viszont valaki úgy magányosodik el, hogy meghalnak a hozzátartozói, elmaradnak a barátai, az ismerősei, a kollégái, nincsen társasága, nem valószínű, hogy magabiztosan tudja megélni a mindennapjait. De kimondhatjuk azt is, hogy az a személy, aki családban él, ugyan csak érezheti magát magányosnak. Egyes kutatások szerint a magányosság, a kényszerből adódó egyedüllét káros az egészségre, mert komoly egészségügyi hatásai lehetnek.

Ha Ön magányos, tegye fel a kérdést: miért vagyok magányos? Miért hat rám rosszul, ha egyedül vagyok? Szeretem-e magam? Értékesnek tartom-e magam? Megteszek-e mindent azért, hogy a jelen állapotomon változtassak? Ha nem találja a válaszokat, kérjen szakembertől segítséget a kérdések feldolgozására. S ha a megoldást megtalálta, tegyen a mindennapja jobbítására: minden nap induljon útra, legyen valamilyen programja, menjen emberek közé, vegye fel a régi ismerősökkel a kapcsolatot, keresse azok társaságát, akikkel jól érzi magát. Csak ne üljön otthon tétlenül, egyedül! Az élet rövid, ezért éljen úgy minden nap, mintha az lenne az utolsó nap. Kezdje most!

Szerző: Szigethy Emma

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.