Ezt tette az emberekkel a koronavírus

Nőtt a szorongással és a depresszióval küzdők száma- valamint a meglévő étkezési zavarok is súlyosbodtak a koronavírus-járvány ideje alatt – derül ki egy friss nemzetközi tanulmányból.

Mintegy 48 százalékkal nőtt a súlyos étkezési zavarok száma a világjárvány ideje alatt, de a szorongással és a depresszióval küzdők száma is megugrott – számol be a Napi.hu.

Egy friss nemzetközi tanulmány szerint a meglévő étkezési zavarok is súlyosbodtak: a Der Standard által ismertetett kanadai kutatás szerint a pandémia ideje alatt csaknem felével nőtt a súlyos étkezési zavarok gyakorisága.

A világjárvány mentális egészségre gyakorolt hatásai ráadásul csak fokozatosan mutatkoznak meg. Leginkább a serdülők és a fiatalok esetében tapasztalható megnövekedett pszichés stressz és egyértelműen kitűnik a kutatásból, hogy több nő érintett, mint férfi.

Eredetileg az Eating Disorders című szaklapban megjelent tanulmány emellett rámutat arra is, hogy a falási rohamokkal vagy bulimiával kapcsolatos kórházban kezelt betegek száma 48 százalékkal nőtt.

“Alapvetően a stresszes események, például a fertőzéstől és a haláltól való félelem, az anyagi gondok vagy éppen a társadalmi elszigeteltség pszichológiai reakciókat váltanak ki – ez normális, és nem a mentális zavar jele“- mondta Stephan Herpertz, a Német Pszichoszomatikus Orvosi Kollégium elnöke.

szomorú, fárradt, depresszió

Fotó: 123rf.com

Herpertz szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy ahogy csökken a Covid-megbetegedések száma, úgy redukálódik a pszichológiai stressz is.

A fiatalok pszichésen jobban megterheltek

A különböző tanulmányok és felmérések viszonylag egybehangzóan azt mutatják, hogy a fiatalok a világjárvány idején pszichésen stresszesebbek voltak.

Több fiatal és nő érezte magát magányosnak a zárlatok alatt, mint az idősebbek vagy a férfiak. A magány ugyanakkor már a világjárvány előtt is széles körben elterjedt, de alig kezelt jelenség volt.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Így enyhítheted a COVID okozta szorongást

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.