Sportos élet – több szex?

Ha a mozgástól kifulladsz, akkor az ágyban sem tudsz teljesíteni. A te tested más öröme is, viszont ha ez a test nem teljesít, akkor egy idő után nem lesz, aki miatt érdemes edzeni.

A sport-fizikai terhelési programok célja a fittség és a fizikai teljesítőképesség javítása. Az edzés minőségétől, a terhelési szakaszok közötti pihenési időtől függően alakulnak a fittség élettani jellemzői. Frissek azonban nem csak a pályán és a futócipőben kell legyünk, hanem párunknak is teljesítenünk kell az ágyban.

A szervezet adaptációja lépésről-lépésre követi az edzésterhelés kiváltotta változásokat. Amennyiben az edzésterhelés utáni adaptáció nem jön létre, a szervezet a túledzettség állapotába kerül. A túledzettség jellemzője, hogy az edzésterhelés ellenére a teljesítmény csökken.

A neuroendokrin rendszer szabályozása felborul, aminek következménye a fiziológiás hormonszintek megváltozása, elsősorban a kortizol-tesztoszteron arány csökkenése. Az anabolikus (fölépítő) hormonok arányának változása a katabolikus (lebontó) anyagcsere folyamatok fokozódásához vezet.

szex1

Mind a női, mind a férfi szervezetben a központi idegrendszeri szabályzás és a hormonális egyensúly megbomlása súlyos nemi működési zavarokat idéz elő. Férfiaknál a tesztoszteron csökkenése miatt a szexuális libidó, a spermiumszám és a here méretének csökkenése észlelhető. Mindezek súlyos szociális problémákhoz vezetnek.

A sportban elterjedt és használatra tiltott doppingszerek – az anabolikus androgén szteroidok- endogén szteroidok egyensúlyának felborulása miatt hasonló problémákhoz vezetnek.

A hosszabb ideig nagy dózisban alkalmazott készítmények a nőknél a mentstruációs ciklus felborulását a nemzőképesség elvesztését okozza. Férfiaknál a kezdeti potencia növekedés után súlyos here atrophia, spermiumszám csökkenés és a libidó elvesztése következik be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.