Homoszexuális ősember?

Egy közel 3000 éves csontvázra bukkantak, amelyről megállapították a tudósok, hogy a késő kőkorszakból való homoszexuális ősembernek a maradványai.

A Cseh Köztársaság területén – Prága külvárosában – egy feltehetően a Krisztus előtt 2900 és 2500 körüli évekből származó csontvázra bukkantak a régészek, amelyről megállapították, hogy minden valószínűséggel egy késő kőkorszaki homoszexuális ősembernek a maradványai.

A holttest nemi irányultságára a tudósok a temetkezés módjából következtettek. Abban az időszakban ugyanis jellemzően a férfi holttesteket jobb oldalukra fektetve, fejükkel nyugat felé temették el, míg a nőket bal oldalukra fektetve, kelet felé fordítva. Ezen kívül a férfiak mellé rendszerint fegyvereket, szerszámokat, késeket temettek, míg a nőkkel együtt fogakból készült nyakláncokat, háziállatokat, fülbevalókat, háztartási dolgokat helyeztek a sírba.

shutterstock_634059431

Ez a férfi csontváz azonban meglepő módon fejével kelet felé nézett, és számos háztartási tárgy hevert mellette, továbbá még egy olyan ovális tárolóedény is, amelyet eddig szintén csupán női sírokban láttak a régészek. Mivel abban a korban nagyon komolyan vették a temetési rítusokat, a tudósok elvetették azt a feltevést, miszerint csupán tévedésből temették volna el női módra ezt az ősembert.

Kamila Remisova Vesinova, a régészcsapat tagja szerint sokkal valószínűbb, hogy a csontváz egy eltérő nemi identitású férfié volt, vagy egy homoszexuálisé vagy egy transzvesztitáé. Katerina Semradova, a régészcsapat másik tagja, arról számolt be, hogy munkatársai korábban már egy mezolitikus korból származó sírhelyet is felfedeztek, ahol viszont egy női harcos holtteste volt férfi módra eltemetve.

Hozzátette, hogy a szibériai sámánokat és varázsló doktorokat is ilyen módon temették el, de őket értékes tárgyakkal együtt, amelyek a társadalomban betöltött kiemelkedő szerepükre utaltak. Ez a mostani felfedezés azonban egyik fenti esetnek sem felel meg, a régészek szerint egyértelműen egy transzvesztita vagy egy úgynevezett harmadik nemű ember csontjaira bukkantak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.