Hogyan lehet káros a párkapcsolatra a Valentin-nap?

Elronthatja a viszonyt a romantikus esemény?

Vajon lehetséges, hogy az év egyik legromantikusabb napja káros legyen a párkapcsolatra? Számos tanulmány, köztük egy Facebook-felmérés mutatta ki, hogy a párok jó része éppen Bálint-nap környékén szakít.

Noha a Valentin-nap a szerelem ünnepe, amikor a párok egymásra találásukat és egymást ünneplik, sokak számára cseppet sem felhőtlen ez a nap. Számos tanulmány, köztük egy Facebook-felmérés világított rá, hogy a párok jóval hajlamosabbak a Bálint-nap előtt vagy után szakítani. De vajon miért káros, miért eredményez több szakítást a Valentin-nap ünneplése? A kutatás több okot is felsorolt.

Az egyik az elvárások. Sokaknak vannak túlságosan nagy elvárásaik ezen a napon, beleértve az ajándékot, különleges vacsorát, romantikus helyszíneket. Ha azonban ezek magasak, az meglehetős zavart okoz – a realitás gyakran nem találkozik a nem reális reményekkel. Egy tanulmány megállapította, hogy azok a párok, akik pozitív elvárásokkal lépnek be egy kapcsolatba, jóval gyakrabban szembesülnek azzal, hogy ez a párkapcsolat kevésbé működőképes, mint akik reális elvárásokkal kezdenek neki.

Fotó: 123rf.com

A másik probléma, mely miatt a Valentin-nap káros lehet a párkapcsolatra: az összehasonlítgatások. A vacsora, egy koncert vagy bármilyen esemény, amely nyilvános, gyakran kerül szóba később, talán még a közösségi oldalon is megosztják az emberek. Így viszont könnyen szembesülnek mások élményeivel, s ez a maguk idealizált képét lerombolhatja. Elégedetlenné válhatnak a saját élményeik kapcsán, úgy gondolhatják, hogy egy barátjuk, barátnőjük fontosabb a párjának, mint ők a sajátjuknak – még akkor is, ha egyébként élvezték azt az ünneplést.

A harmadik gond, amiért a Valentin-nap káros lehet: felnagyítódnak a problémák. Azon párkapcsolatok esetében, ahol eleve nincs minden teljesen rendben, a Valentin-nap kimondottan káros lehet. A már meglevő nézeteltérések súlyosbodhatnak. Sokak elvárása a „tökéletes” este, de a tökéletes kapcsolat is – amelyről gyakran derül ki ilyenkor, hogy nem az, növelve az elégedetlenséget. Az is előfordulhat, hogy a nyomás, mely ezen alkalomkor nehezedik a felekre, csak intenzívebbé teszi a negatív érzéseket az egyébként sem jól működő párkapcsolatban.

Káros lehet a Valentin-nap azért is, mert igyekszünk egy adott napon „bizonyítani”. A nagy érzéseket és odaadást nem egyetlen napra kell tartogatni, hanem minden nap meg kell élni. Sűrűn megtörténik, hogy azok a partnerek, akik egyébként krónikus kapcsolati gondokkal küzdenek, egy-egy extravagáns vacsorában vagy ajándékokban látják a megoldást – noha az sosem volt az. Figyelmet fordítani a másikra minden nap kell és fontos, nemcsak Valentin-napon.

A napi odafigyelés fontossága a kapcsolatokban kutatók által is alátámasztott dolog. Természetes, hogy rohanó mindennapjainkban a munkahelyi kötelezettségek, családi elvárások, társadalmi elkötelezettségek rengetegjében sokszor nehéz minőségi időt kettesben tölteni. Nem szabad azonban feladni – a párkapcsolatot prioritásként kell kezelni, hiszen nagyon fontos dolog az életünkben.

Fotó: 123rf.com

Rendezzünk randevúkat bármikor, ne csak Valentin-napon. Ha sok a teendőnk, nézzünk ki jó előre egy alkalmas időpontot a naptárban, amikor kettesben elmegyünk valahová vagy romantikázunk otthon. Próbáljunk ki új élményeket: ha megtörjük a rutin tevékenységeket olykor, sokkal több élményt lophatunk a kapcsolatba.

Nyújtsunk segítséget a párunknak! Mutassuk meg, hogy ha sok a dolga és segítségre szorul, ránk számíthat. Ez rengeteget jelent a párkapcsolat megtartásában. Készítsünk vacsorát, amikor túl elfoglalt, fektessük mi ágyba a gyerekeket vagy végezzünk el helyette valamilyen házimunkát. Megéri!

Olvasd el ezt is!

Boldogságnövelő praktikák Valentin-napra!

Forrás: https://napidoktor.hu/index