Házasélet klimax után

A klimax számtalan kellemetlen tünettel jár, amely nem csak az érintett, de annak családjának mindennapjaira is kihathat. Ugyanis a hangulatingadozások és a libidó csökkenése komoly próbatétel elé állítják a párkapcsolatot, házasságot. Míg régebben a változókorral járó panaszokkal kénytelen volt a nő együtt élni, ma már igen hatásos kezelési módszerek léteznek arra, hogy elviselhetőbb legyen az egész család számára ez az időszak. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük a témában.

Minden nő rémálma előbb-utóbb valóra válik: az ifjúságukat hátrahagyva nem csak az idő múlásával szembesülnek, hanem olyan panaszokkal is kénytelenek megküzdeni, mint a hőhullámok, éjszakai izzadások, ingerlékenység, frusztráltság és a szexuális étvágy elvesztése vagy csökkenése. A változókor általában 45-50 évesen okoz komolyabb tüneteket- ám ez természetesen nem kőbe vésett szabály, hiszen ez elérkezhet korábban és később is.  Ráadásul sajnos nem lehet olyan gyorsan kiheverni, mint egy egyszerűbb betegséget, ugyanis akár 10-15 évig is megkeserítheti az ember életét. Ez többek között azért is baj, mert egyrészt komoly szövődményekkel is járhat a klimax okozta hormonváltozás -pl. szív-és érrendszeri problémák, csontritkulás-, másrészt a korosodó nő környezetét is megviselheti ez az állapot.

Stressz, állandó sírás és csökkenő libidó

A legjobban a házastársakra van hatással a menopauza, hiszen ekkorra rendszerint a gyerekek már nagyobbak, kevesebbet vannak otthon, esetleg ki is repültek a családi fészekből. A párkapcsolat azonban gyakran megsínyli ezt az időszakot, ugyanis a férj úgy érezheti, felesége megváltozott.

Ez bizonyos mértékben igaz is, hiszen a hormonok játéka több negatív dolgot is maga után von. A csökkenő progeszteron és ösztrogén miatt a hangulatingadozások sora, összeférhetetlenség és nagyfokú izzadás lép fel a nők életében, amelyet csak tovább rontanak a hirtelen és váratlanul érkező nagyfokú hőhullámok és az alvászavarok. A házastársak közti problémát még tovább fokozza a hüvelyszárazság, a szexuális étvágy csökkenése, illetve elvesztése is. Ennek oka, hogy nem csupán a női nemi hormonok, hanem a tesztoszteron szintje is csökken.

idos hazaspar

Visszaút az elsárkányosodásból

“Mivel az menopauza okozta panaszok hosszú évekig is tarthatnak, érdemes még idejében megfelelő terápiás módszerekhez nyúlni” – mondja Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – “Természetesen mindenkinél más-más mértékben jelentkeznek a tünetek – ráadásul van, akinél az összes fellép, és van, akinél csak néhány, és azok is kisebb mértékben-, igy fontos, hogy megfelelő kezelési módszert válasszon. Mivel a menopauza egy igen összetett állapot, melyben elsődleges szerepük van a hormonoknak, érdemes olyan szakemberhez fordulni, akinek van tapasztalata ezen a területen. Ugyanis a személyre szabott terápia elengedhetetlen ahhoz, hogy a klimax során –és után- a lehető legjobb életminőséget tartsa fenn a nő.”

Bár léteznek természetes megoldások is a tünetek enyhítésére, azonban súlyosabb esetlen hormonpótlás válhat szükségessé, hiszen ezzel nem csak a panaszok mérséklődnek, de a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, nincs semmi kontraindikációja (pl. daganat, migrén, trombofÍlia) a terápiának, úgy a hiányzó női nemi hormonokat (ösztrogént, progeszteront, vagy mindkettőt) juttatnak mesterségesen a szervezetbe. Ezáltal bár visszatérhet a vérzés, ám a kellemetlen tünetek megszűnnek, amit sokan megváltásként élnek meg, hiszen igy minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Fontos azonban tudni, hogy a hormonpótlás csakis szakorvosi javallatra alkalmazható, rendszeres ellenőrzés mellett, és egyénileg meghatározott ideig!

Forrás: